Biciklizés Akarattyán: Sirály utca

Az első biciklis cikkemben az akarattyai kerékpáros útvonalat a többi északi parti szakasszal hasonlítottam össze. Leírtam, hogy milyen útvonalon lehetne a szokásos módon, az akarattyai strandokat érintve, biciklizni nálunk. 

A mostani biciklis útvonal nem a parton megy (sőt egyáltalán nem is érinti a partot). Aliga felől a Sirály utcán éri el Akarattyát, utána a Bercsényi lejáró tetején található pihenőhelyet, ahol büfék vannak, és a szezonban üzlet is működik. 

Innen a 71-es utat keresztezve, majd az akarattyai kis körforgalom szélén haladva érjük el az Árpád utcát. Erről az útvonalról írtam a második cikkemben.

Ebben a harmadikban a Világos (Aliga) felől érkező útvonallal foglalkozom. Sajnos ez a Sirály utcai szakasz is veszélyes, alkalmatlan arra a forgalomra, ami az utóbbi években itt tapasztalható.

De hadd kezdjem kicsit előbb, egy szép és barátságos résszel, az aligai magasparttal. Nagy és szépen karbantartott zöldterület szélén vezet az aszfaltozott kerékpáros útvonal, nincs átmenő gépjárműforgalom. A magaspartról gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra. Padok és kerékpáros pihenő várja az erre tekerőket.

A magaspartról legurulva a vasút alatti átjáró után ismét felfelé vezet az út, és hamarosan balra kanyarodik a Rózsa utcára, ami a magaspartra vezeti ki a kirándulókat. Itt egy család hozott létre kilátóhelyet 2020-ban. 

A Rózsa utcai kilátó Aligán
Balatonaliga, Szélső utcai kilátás

Nyugat felé haladva egy darabig még látjuk a Balatont, majd a keskeny Sirály utcán haladunk tovább. 2019-ben kapott új aszfaltréteget ez a szakasz. Az új, sima burkolat száguldásra csábít, de csak óvatosan! Időnként nagy a forgalom, és az úttest nagyon keskeny, alig szélesebb egy személyautónál. 

Itt megy a kétirányú autóforgalom, itt teker sok biciklista, és itt közlekednek a gyalogosok is. Több szakaszon kitérési lehetőség is alig van, mert az ingatlanok szinte az aszfaltig érnek. 

Itt-ott változatos akadályokkal szűkítik a közutat, találunk köveket, oszlopokat és farönköket is. Egy szerencsétlen esés súlyos sérülést okozhat. 

Akarattyán ismét látható a Balaton, kis kilátóhelyek vannak bal kéz felől. Pad és szemetes mindenütt van, de sajnos eldobált szemét is akad. A legkulturáltabb az első (a Diófa utcánál). A következőt (az Erdősor és a Kilátó utca között) nem ajánlom – inkább nem írnám le, hogy miért. 

Innen hamarosan elérünk a Strand utcához és a Vay Ádám lejáróhoz. Ez utóbbi a Bercsényi strandhoz vezet, de biciklivel nem ajánlom a lépcsők miatt. A strandra biciklivel a Bercsényi lejárón lehet legurulni (az alja nagyon meredek).

A Strand utcánál egy beláthatatlan S-kanyaron haladunk át. Néha megdöbbenek egy-egy bicós bátorságán, milyen sebességgel rohan bele a keskeny úttesten ebbe a kanyarba (helyismeret nélkül persze nem tudhatja, hogy mibe is szalad bele).

Itt van az első akarattyai frissítőpont: asztal, pad, ivókút és a Nekem a Balaton kisbolt és kávézó

Figyelmesen, óvatosan lassan hajtson a keskeny akarattyai utcákon mindenki, autós és biciklista is! És figyelni kell a gyalogosokra is, akik nem hallják a hátulról halkan közeledő biciklit, és hirtelen elé léphetnek.

A Sirály utcán haladva elérjük a Balatoni utcát (ami nagyon keskeny és viszonylag forgalmas), majd azon a 71-es főutat. 

Ha úgy döntünk, hogy megállunk, itt boltok és büfék várnak, köztük a 2020-banidén nyílt Souvla és Nánásiék új üzlete a “csücsökben”, ami 2021-ben nyílt, és könnyű ételeket (egész nap reggelit, ropogós tésztájú pizzákat, lepényeket és salátákat) is kínál.

A pihenő után a Bercsényi lejárón gurulhatunk le a Balatonhoz, ahol strandok és sok étkezési lehetőség található. (Erről az első cikkemben írtam.)

A hivatalos bicikliút keresztezi a főutat, majd mellette haladva átmegy a vasút felett. Innen jobb-bal kanyarral jutunk az Árpád utcára, amiről a második cikk szól.

A negyedik cikk ismét a magaspartra vezet majd. 

Figyeljünk egymásra, sok járműnek kell elférnie a keskeny akarattyai utcákon, amik egyáltalán nem ekkora forgalomra készültek! 

Jó biciklizést!

Kerékfy Pál

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s