Biciklizés Akarattyán

Többször bejártam (futva) az északi parti kerékpárutak nagy részét, így van elég sok személyes tapasztalatom, és hallottam a kerékpáros szövetség és a települések vezetőit is beszélni a célokról.

 

A célokban a biciklisták és a települések vezetői egy véleményen vannak

A településeknek a kerékpáros turizmus a vendégek miatt fontos. Olyan vendégek miatt, akik meg-megállnak, strandolnak, esznek-isznak, vásárolnak: költik a pénzüket, bevételt hoznak a települések számára.

A group of people riding bikes on Ven. CC by Lars Strandberg.

A biciklisták olyan útvonalat is szeretnének, ahol családok együtt tudnak tekerni, van sok hely, ahol megpihenhetnek, strandolhatnak, vásárolhatnak, javíttathatják a biciklijüket. 

Az északi parti utak pont így vannak kialakítva. Lakott területen kívül a 71-es út mellett, attól elkülönítve vezet a bicikliút. A településeken belül lemegy a Balaton partjára, és érinti a strandokat. Annak, aki nem akar hosszabban pihenni, nem kell strandbelépőt vennie, mert a legtöbb helyen sok büfé van a kerítésen kívül is. 

A településeken belül vagy van külön bicikliút (pl.: Almádiban és Fűzfőn), vagy kis forgalmú belső utcákon vezetik a kerékpárosokat. 

Akarattyán nem így van! Ezen a partszakaszon is szépen fel lehetne fűzni a bicikliútra mind a négy strandunkat, de ezt csak akkor lehet teljesen megvalósítani, ha a volt Club Aliga szabadon átjárható marad. 

A mostani biciklis útvonal nem a parton megy (sőt egyáltalán nem is érinti a partot). Aliga felől a Sirály utcán éri el Akarattyát, utána a Bercsényi lejáró tetején található pihenőhelyet, ahol büfék és üzletek vannak. 

Ha az északi parti “hagyományokat” követnénk, akkor innen a Bercsényi lejárón vezetne az útvonal. Érintené három strandunkat, és sok étkezési lehetőséget nyújtana a megfáradt vándoroknak. 

Ennek a parti útvonalnak része lenne két meredek szakasz: a Bercsényi lejáró és a Koppány sor alagút utáni része. Itt lefelé erősen kell fékezni, felfelé pedig bele kell adni apait-anyait, ha nem akarja tolni a gépet az ember. Ez nem valami nagy csoda, meg lehet szokni, meredek szakaszok máshol is vannak, például Világoson. Ilyen ez a vidék. 

Vissza a valósághoz! A mai hivatalos bringakörút a Sirály utca után az Árpád utcán folytatódik, majd a volt Kiskakukk után a Rákóczi út páros oldali járdáján van egy rövid szakasza Kenese előtt. 

A cikk folytatásában az Árpád utca kerül terítékre. Sajnos az egy különösen veszélyes útszakasz. 

Kerékfy Pál

Biciklizés Akarattyán” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Jó az ötlet! Valójában kevesebb lenne ezzel a meredek. Az Árpád utca is meredek nekik. Sokan tolják előttünk a bicajt. És hajmeresztő, ahogy sokszor pulzáló szélességű falkában-széltében mennek a a tekerők az autóúton, ahova terelve lettek.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s