“Sérült” emberek – szerelem, erotika, párkapcsolat?

Furcsa kérdést tettem fel, ugye? Hiszen, miért is ne lehetne mindenki részese mindezeknek?

Egyáltalán, hogy jutott eszembe most egy ilyen kérdést feltenni? Egy színdarab kapcsán. Shakespeare A makrancos hölgye alapján írt Artur Pałyga egy jelenünkben Lengyelországban játszódó darabot, a Lublini Színházterápia Társulat (Teatroterapia Lubelska) számára. 

Emlékeztetőül: A Shakespeare-darabban szereplő makrancos hölgy Baptista úr Kata nevű lánya, aki nem tűr semmilyen utasítást vagy parancsot, és esze ágában sincs férjhez menni. Jön Petrucchio, a gazdag és pénzmániás örökös, aki fejébe veszi, hogy megszerzi a busás hozományt, függetlenül a kiszemelt ara nehéz természetétől. A házasságkötés után a két akaratos ember hosszasan harcol egymással, míg a társadalmilag elvárt rend beáll. (Nagyon röviden és leegyszerűsítve.) 

Így írja le a szerző a darab létrehozásának folyamatát: Találkoztunk és beszélgettünk a Teatroterapia tagjaival; a szerelemmel és az erotikával kapcsolatos élményeikre és gondolataikra fókuszáltunk. A Shakespeare-darab  jeleneteit és szereplőit összevetettük a mai Lengyelországban szellemi fogyatékossággal élők ügyével. Hogyan zajlik az ő megzabolázásuk? Mi ellen lázadnak a mai Katák? A beszélgetések során egyre újabb jelenetekben bontakozott ki a szerelem, a szex, a beteljesülés hiánya, a vágyak elfojtása, az elmagányosodás és a fájdalom kérdése. 

Mennyi gondja–baja van sok átlagembernek ezeken a területeken, ugye? És, vajon, mi a helyzet azokkal az embertársainkkal, akik igazán súlyos problémákkal, kihívásokkal küzdenek, akiket általában nehezen fogad el, fogad be a többségi társadalom? Egy beszélgetés során azt mondta nekem valaki, hogy ezek talán a háttérbe szorulnak a többi baj mögött. De, valóban így van ez, vagy csak azt szeretnénk gondolni, hogy ezek kevésbé fontosak a számukra? 

A Makrancosokban a szerző igyekszik megőrizni az eredeti mű tragikomikus jellegét, amit ötvöz a mai valóság eseményeivel. A mai Kata minden erejével ellenáll a megzabolázásnak, és a mai Petrucchio is küzd a neki jutott szereppel. Hogy viszonyulnak ők és családjaik az igazságtalan és káros társadalmi korlátokhoz és működéshez? 

Az előadást másfél éve mutatták be először Lengyelországban, így abszolút kortárs darab. 

Milyennek fogjuk látni itt és most, Magyarországon? Mit gondolunk mi ezekről a kérdésekről? A Lélektől–Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja keretében láthatjuk ezt az előadást április 19-én este 20 órakor a Veszprémi Petőfi Színházban. Gyógyító, mert a színház a legjobb pszichoterápia: megjelenít sok különböző kihívást, amikről az előadások után beszélgethetünk, vitatkozhatunk, nézők, alkotók és szakemberek. A színházi előadás nem állásfoglalás pro vagy kontra, hanem az élettörténetek, sorsok őszinte és hiteles megismerése után mindenki megfogalmazhatja saját véleményét, kialakíthatja nézőpontját az adott témával kapcsolatban.

Szereposztás: https://www.petofiszinhaz.hu/hu/esemeny/makrancosok

Az előadás előtt (18 órakor) érdekes kiállítás megnyitója van, ahol személyesen lehet találkozni és beszélgetni a művészekkel: Kiállítás

Kerékfy Pál

“Sérült” emberek – szerelem, erotika, párkapcsolat?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás