Mire szolgál most Föld órája?

A kép forrása: WWF

Kihívásokkal teli időszakban zajlik az idei Föld órája.

A nemzetközi kezdeményezés azért jött létre 18 éve, hogy összehozza az embereket, és közösen tegyünk lépéseket a fenntartható életmód felé. A szimbolikus akció célja mindig az volt, hogy az összefogás erejével pozitív környezeti változásokat érjünk el.

Ezekben a nehéz időkben a 2024-es Föld órája újabb pillanatot teremt a szolidaritásra, valamint arra, hogy vigyázzunk egymásra és közös otthonunkra, a Földre. Hiszen kritikusan fontos, hogy olyan világot teremtsünk magunk körül, ahol az emberek harmóniában élnek egymással és a természettel, ez pedig csak békeidőben lehetséges.

Március 23-án 20:30-tól egy órára oltsuk le a világítást, és kapcsoljunk ki otthon minden elektronikus berendezést, ezzel fejezhetjük ki támogatásunkat természeti értékeink megóvásáért. 

Nem az a cél, hogy ebben az egy órában megtakarítsuk a ma már alig valamit fogyasztó otthoni világítás áramfogyasztását. Ez egyrészt egy szimbolikus cselekedet, másrészt – és talán ez a fontosabb – emlékeztető arra, hogy tudunk létezni a sok elektronikus eszközünk használata nélkül egy kis ideig, vagyis tudjuk csökkenteni a függőségünket a technológia által lehetővé tett, és a világot irányító szervezetek által létrehozott alternatív valóságtól, és vissza tudunk térni a valódi valósághoz.

Idén a hagyományos lámpaoltás mellett új tevékenységeket javasol a WWF. Mik ezek?

  • Kulinárisan a Földért. A fenntartható életmódhoz sok esetben a gyomron át vezet az út. Válaszd ki, mit vállalsz! Dobj össze egy ínycsiklandozó fogást maradékokból, kezdj el saját zöldségeket termelni, vagy vendégeld meg szeretteid egy bolygóbarát fogással.
  • Fenntarthatóan a Földért. Spórolj otthon energiát, csökkentsd utazásod ökológiai lábnyomát vagy add tovább a fenntarthatóság üzeneteit egy barátnak, hogy még többen cselekedjünk a bolygóért! Regisztráció itt.
  • Kreatívan a Földért. Nézd meg tippjeinket, hogyan tudnál a bolygóért kreativitással kiállni, és válassz egyéni vállalásaink közül!
  • Mozgással a Földért. Szellőztesd ki a fejed a szabadban! Sétálj, túrázz vagy válassz más sportot, a lényeg, hogy mozgasd át magad! Válassz az egyéni kihívások közül!
  • Társaságban a Földért. Hívd össze a barátokat, a családtagokat, és töltsetek el egy órát! Hogyan tehettek közben a bolygónkért is? Válassz három egyéni vállalás közül!
  • Énidővel a Földért. Hunyd be a szemed, vegyél egy mély levegőt, és koncentrálj kicsit magadra, miközben kapcsolódsz a körülötted lévő világgal! Az önismeret segít abban, hogy megküzdj a klímaszorongással és megtaláld a saját megoldásaid. Regisztráció itt.

Mennyi ötlet! Látszik, hogy sokféle módon tehetünk jót saját magunknak. Ne felejtsük el, hogy ez az egész nem a bolygóról szól. A Földnek nem lesz semmi baja attól, ha az ember számára élhetetlenné válik. Majd jönnek újabb fajok, ahogy eddig is jöttek.

Azt hiszem, hogy mindenki talál a fenti listában a szívének kedves tevékenységeket. Én az egyórás mozgásra regisztráltam, mert ez áll legközelebb hozzám. Nem csalok, ez az egy óra a szokásos mozgás felett lesz.

Mi sem lehetünk egészségesek, ha a minket körülvevő ökoszisztéma beteg – itt az utolsó utáni pillanat a szemléletváltásra. Szeretném, ha ha minél több ember részese lenne az idei Föld órájának, mert hiszem, hogy együtt lehetséges. Nem igaz az, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Pontosan a sok egy fecske csinálja a nyarat!

Csatlakozás: https://foldoraja.hu/

Kerékfy Pál

A fenti szöveg a WWF felhívásának felhasználásával készült, és a saját véleményemet tükrözi.

Hozzászólás