Lepottyanok a létráról …

Nagyjából 20 éve merült fel bennem először a kérdés: Mi lesz, ha leesem a létráról? Jól emlékszem, éppen az ereszcsatornát tisztítottam, amikor eszembe jutott ez a kérdés. Akkor az volt a válaszom, hogy legyen nálam a telefonom, és legyen akkora szerencsém, hogy nem sérülök meg igazán súlyosan. Persze, az utóbbi csak egy jámbor óhaj.

Azóta sokat változott a helyzet, vannak már okosórák, amik érzékelik az esést, megkérdezik, hogy jól vagyok-e, és felhívják a 112-t, ha nem válaszolok. Az Android és Apple okostelefonok a 112 hívásakor automatikusan bekapcsolják a helymeghatározást, és továbbítják ezt az információt az operátornak. Ez nagyon fontos akkor, ha a hívó nincs magánál, vagy más ok miatt nem tudja megadni a címet vagy a helyszínt. Feltételezem, hogy az operátor előbb-utóbb továbbítja a riasztást, ha nem tud kommunikálni a hívóval (és nem kezeli indokolatlan hívásként) – de erről nem találtam információt. Elolvastam néhány esetleírást, azokban is azt találtam, hogy előbb információt gyűjtött az operátor, csak utána továbbította az információt a mentők vagy a rendőrök számára. 

Amikor nincs nálam a mobilom, akkor pedig sehogy se tudok segítséget kérni. Szerencsére, eddig sose kerültem ilyen helyzetbe. Maradjon is így! 

Mégis foglalkoztatott a probléma, és végül regisztráltam a Gondosórára

Mindenki tudja, hogy mi ez? Egy nagyobbacska órának látszó eszköz, amiben telefon és GPS is van. Telefonként nem igazán használható, mert csak a Gondosóra központjának lehet üzenetet küldeni, és csak tőlük lehet hívást fogadni. Hívást indítani és üzenetet fogadni nem lehet. A készülék végtelenül egyszerű. Egy nagy nyomógomb van rajta, azt kell hosszan megnyomni, ha segítségre van szükségem. Felhív az operátor, és megkérdezi, hogy milyen segítségre van szükségem. Az eszköz és a szolgáltatás ingyenes

Ha nem tud velem beszélni, felhívja az általam előre megadott kontaktszemélyek egyikét, és megbeszélik, hogy ő tud-e nekem segíteni és szükséges-e a 112 értesítése is. 

Részletesen:

  • Ha sürgős, személyes beavatkozás nem szükséges, elsődlegesen a képzett diszpécserek próbálnak segíteni az órán keresztüli beszélgetésben a felmerülő problémák megoldásában.
  • Ha szükséges a személyes beavatkozás (pszichés, mentális probléma, segítségkérés ügyintézéshez, higiéniás szükséglet, fizikai segítségnyújtás kérése stb.) a diszpécser értesíti a megadott kontaktszemélyt.
  • Ha sürgős beavatkozás szükséges (elesés, baleset, rosszullét), a diszpécser – a kontaktszemély értesítése mellett – közvetlenül intézkedhet, akár a 112 bevonásával.

Hosszas fontolgatás után, január elején végül jelentkeztem. Ebben szerepe volt annak is, hogy a családtagjaim ne nyugtalankodjanak miattam.

A regisztrációhoz a saját adataimat és egy kontaktszemély nevét és telefonszámát kellett megadnom. Úgy hallottam, hogy hosszú a várólista, ezért kellemes meglepetés volt, amikor egy hónap múlva jött az MPL-től az email, hogy hozzák a csomagot. 

Végigolvastam a használati utasítást, töltőre raktam. Teljes feltöltés után indítottam egy segélykérést. Hosszúnak tűnt a várakozás, de nem telt egy percbe sem, amikor megkérdezte az operátor, hogy miben segíthet. Megnyugtattam, hogy csak kipróbálom a készüléket. Adatokat egyeztettünk (az én adataimat és a megadott kontaktszemélyét). Utána megadtam még egy kontaktot. A beszélgetés közben nagyon a fülemhez kellett tartanom az órát, ezért megkértem az operátort, hogy emelje meg a hangerőt. Ezt is csak a központban lehet állítani. Vajon miért? Történik olyan, velem is megtörtént már néhányszor, hogy véletlen megnyomódik a telefonon a halkító, és egyáltalán nem ad ki hangot a telefonom. Valószínűleg ezt a problémát akarják elkerülni. Összességében nagyon egyszerű a használata, mert csak azt az egy jókora gombot kell megnyomni, és semmi sem állítható el rajta. És tölteni kell. Azt javasolják, hogy kétnaponta töltsük, de szól, ha kezd merülni. 

Karóraként és nyakban is lehet hordani. Az előbbivel próbálkozom, és igyekszem megszokni a második órát, ami még elég nagy is. Még nem döntöttem el véglegesen, hogy mi lesz. Állandóan rajtam lehet, mert korlátozottan vízálló, vagyis lehet zuhanyozni miközben rajtam van. Alváshoz leveszem, ahogy tanácsolják is (nem csak kényelmetlen órával aludni, de fennáll a veszély, hogy megnyomódik a gomb, és felébreszt a diszpécser). 

Az eddigi tapasztalatom jó, de valódi használatra nem került sor, és maradjon ez így. A létrára mászást igyekszem elkerülni így is. 

Én örülök, hogy kértem. Mindenki eldöntheti maga, hogy a biztonságérzet (a sajátja és a szeretteié) megéri-e a kényelmetlenséget, ami az eszköz viselésével jár. 

Kerékfy Pál

A Gondosóra részletes leírása itt található: https://gondosora.hu/#a-szolgaltatasrol

Itt vannak a válaszok néhány gyakran ismételt kérdésre: https://gondosora.hu/gyakranismeteltkerdesek/

Adatkezelés: Elovastam a nagyon hosszú és részletes leírást. Szerintem korrekt.

Hozzászólás