Biciklizés Akarattyán: Árpád utca

Az előző cikkemben az akarattyai kerékpáros útvonalat a többi északi parti szakasszal hasonlítottam össze. Leírtam, hogy milyen útvonalon lehetne a szokásos módon az akarattyai strandokat érintve biciklizni nálunk. 

A mostani biciklis útvonal nem a parton megy (sőt egyáltalán nem is érinti a partot). Aliga felől a Sirály utcán éri el Akarattyát, utána a Bercsényi lejáró tetején található pihenőhelyet, ahol nagyon jó vendéglátóhelyek vannak, és üzletek is működnek. 

Innen a 71-es utat keresztezve, a 2021-ben épült pihenőhelyet érintve, az akarattyai kis körforgalom után érjük el az Árpád utcát. A vasút feletti régi felüljáró végén éles kanyart jelez a tábla és a felfestés. Erre érdemes figyelni, mert a kanyar szűk és beláthatatlan, sőt éppen a kanyarban járda sincs, így a gyalogosok is a bicikliutat használják.

A körforgalomból kihaladva érjük el az Árpád utcát.

2019 elején a Településfejlesztési Operatív Program keretében százszázalékos támogatással “kerékpárforgalmi útvonalat” hozott létre a helyi önkormányzat. Ennek keretében az Árpád utca egy része (az Ady Endre utcánál kezdődő két kilométer) új aszfaltburkolatot kapott. 2021-ben az Árpád utca hiányzó 300 méteres szakaszát is felújították (a Budapestről érkező kerékpárút részeként).

A szakaszon helyen a “kerékpáros nyom” útburkolati jelet láthatjuk. “Az úttesten burkolati jellel kijelölt kerékpáros nyom jelzi a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelületet”. Ez a jel a valóságban senkit nem kötelez semmire, és nem biztosít jogot senkinek. Ezért egy keskeny, kétirányú úton való alkalmazása félrevezető. Sajnos sok biciklista túlzottan biztonságban érzi magát, arra számít, hogy az autósokkal szemben valamilyen elsőbbsége van. Ez egyáltalán nincs így, és a kisgyerekes családoknak különösen kell arra figyelniük, hogy a gyerekek forgalmas úttesten, gyorsan közlekedő autók között próbálkoznak a tekeréssel. 

Itt az a helyzet, hogy a kb. másfél személyautó szélességű aszfaltcsíkon osztozik a kétirányú autóforgalom, a távolsági (gyorsan tekerő) biciklisták és a kényelmes tempóban tekerő családok. Ennyien természetesen nem férnek el biztonságosan ilyen keskeny úttesten.

Ez a helyzet nem egyedi sem a Balaton partján, sem Akarattyán. Sok helyen kell egymást tolerálnunk, együtt jól megférnünk, tudomásul véve, hogy állandóan akadályoznak minket, állandóan útban vagyunk. 

Ennek az utcában azonban van egy-két “kiemelkedő” tulajdonsága. 

Az egyik az, hogy a szép, friss aszfalt száguldásra csábít

Csábítja az autósokat is, akik a papírforma szerint megengedett 50-et kihasználják vagy túl is lépik. Személyes véleményem szerint ilyen keskeny úttesten nem kellene 30-40-nél gyorsabban vezetni. A szembejövő autók kitérése helyenként veszélyes a mélyen lévő padka miatt, ami akár meg is dobhatja az autót szerencsétlen esetben.

Úgy látom, hogy a biciklisták is élvezik az Árpád utca lejtőjén lefelé száguldást. Igen gyakran két-három ember egymás mellett nyomja lefelé. Velük tele is van a burkolat teljes szélességében, ezért az autósoknak oda kell figyelniük rájuk! A biciklistáknak is nagyon kell ám figyelniük, amikor helyet kell adni egy-egy autónak vagy egy másik biciklis társaságnak. 

A nagy sebességen kívül még egy komoly veszély van: a mellékutcákról bemosódó murván óriásit lehet esni, ha valaki fékez vagy irányt változtat. Rendszeresek az ilyen balesetek, de szerencsére csak nagyon ritkán súlyosak. 

A keskeny úttest déli oldalán egy kifelé lejtő murvás sáv van, majd azt követi a régi bicikliút, ami most járda. Ha le kell térni az aszfaltról, nagyon vigyázzunk, ezen a murván is nagyot lehet esni. Egyes szakaszokon elég nagy a szintkülönbség is. 

Ha nyugat felé haladunk, az Árpád utca után egy lejtős kanyarral érjük el a Rákóczi utat. Itt nagyon veszélyes lendületből keresztezni a 71-es főutat. Jobb megállni, és megvárni, amíg a forgalom megengedi a biztonságos keresztezést. Megjegyzés: Ott van egy gyalogos átkelőhely, de az nem ad elsőbbséget a kerékpárosnak, sőt tilos rajta kerékpározni. Viszont gyalogosként át szabad rajta tolni a biciklit (ebben az esetben már elsőbbséggel). Cikk erről és a biciklizésre vonatkozó más fontos szabályokról: Zebrán, járdán biciklivel?

Innen a keskeny bal oldali járdán haladó kerékpárúton lehet Kenese felé gurulni (az úttesten tilos biciklizni). Szerencsére ezen a szakaszon alig járnak gyalogosok, így velük nemigen lehet konfliktusunk. Arra viszont nagyon kell figyelni, hogy ingatlanokról kihajtó autók keresztezik a járdát, és el is állhatják azt, amikor elsőbbséget adnak a főútra való rákanyarodás előtt. 

Élménydús, de közlekedési eseményektől mentes biciklizést kívánok ezen a veszélyes Árpád utcai útszakaszon! 

A következő cikk a Sirály utcai biciklizésről szól. Az a szakasz se egyszerű, de kevesebb veszélyt rejt magában.

Kerékfy Pál 

Biciklizés Akarattyán: Árpád utca” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. A Club Aliga “átjárhatóságáért” tett-e már valaki határozott lépéseket?
    Pl. Aliga-Világos lakossága, polgármestere, Akarattya lakossága v. polgármestere, ill. egyéb országos intézmények, fórumok?

    Kedvelés

    1. Nem tudom, hogy tett-e valaki valamit ebben az ügyben. Amennyire látom, továbbra is átjárható a terület. Vannak nagy tervek építkezésre, a bontás és a terület előkészítése (növények eltüntetése) már régen megkezdődött. Feltételezem, hogy le fogják zárni, ha építési terület lesz – de nem tudom.

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s