Van még szuflánk?

Ki bírja ezt? Egymás után nyílnak idén a jobbnál jobb helyek Akarattyán!

Hármat volt erőm és időm alaposan megnézni. (Mit jelent az alapos megnézés? Legalább három alkalommal ott enni főételt, beszélgetni az ételekről és az elkészítésükről a dolgozókkal, tulajokkal.) Több nem ment, pedig lenne még, de néha a jól bevált, ismert helyekre is érdemes elmenni. Talán ősszel – remélem kitartanak sokáig a többiek is! 

Na, akkor lássuk a legújabbat, ahol ma volt a harmadik látogatásom! 

Talán kezdjük az ételekkel, utána jöhet a körítés! 

Első felvonás: BBQ malacpecsenye lángoságyon coleslaw salátával

Ha valaki hagyományos strandi lángosra számít, állítsa át a várakozásait. Ugyan lángosnak nevezik, ami a hús alatt van, de nem egészen az, mert ropogósra van sütve. Nekem bejött!

A hús tetején hagyományos amerikai káposztasaláta van, aminek arrafelé coleslaw a neve, és a káposztán kívül sok más is van benne, pl.: sárgarépa és majonéz. Jó ízkombináció, kedvelem, szoktam készíteni. 

Ehhez (és az összes általam kipróbált ételhez) hasábburgonya jár, ami kicsit más, mint az otthoni. Azok a pöttyök a (ciprusi) oregánótól vannak.

Na, nem csigázom tovább a nagyérdeműt: jön a hús. Talán a képen is látszik, hogy ez bizony cincált disznó (tépett disznó, pulled pork). Csak nem disznóból készül, hanem malacból, ezért elég neki a 9 óra, nem igényli a szokásos 12-13 órát. 

Szerintem ez a kaja kiváló! Nagyszerű a hús, rajta a szósz, passzol hozzá a saláta (ami a cincált disznó egyik szokásos körítése).

Második felvonás: sajtburger

Ez is az előbb megismert hasábkrumplival érkezik. Mi van belül? 100% marhahús és egyebek, amiket a képen alaposan meg lehet szemlélni. Az elvágott húspogácsán látszik, hogy kissé rózsaszín a hús, vagyis nincs agyonsütve. Én pont így szeretem a marhát. Aki jól átsütve szereti, szóljon, hogy süssék tovább (de akkor kockáztatja, hogy kevésbé lesz szaftos a hús). 

Miért szedtem szét? Egyrészt a fénykép kedvéért, másrészt nem fért bele a számba. Igen laktató étel – ez figyelmeztetés! 

Harmadik felvonás: souvla, disznóból

Na, végre egy ciprusi étel! Az előző két alkalommal éppen nem volt. Szóval, ha feltétlenül ezt akarja enni valaki, jobb előre megrendelni. Legalább 4 óráig készül lassú tűzön grillen, de az állattól függően több is kellhet neki. 

Mi ez a souvla? A szuvlaki ciprusi változata. Rokona a magyar rablóhúsnak, de itt csak hús sül a nyárson, nincs mellette hagyma, szalonna, egyéb. 

Ehhez is jön a megszokott hasábburgonya, és adnak hozzá tzatziki salátát is. 

Kiadós étel, ez a két darab disznóhús rendesen megtömte a gyomromat. A tzatziki nekem kevés volt, de kértem egy második adagot is, úgy már elég lett. 

Ahogy a képen látszik, ez a hús is enyhén rózsaszín, nincs agyonsütve. Ellentétben a marhával, ehhez kell a jó kés (azt adnak) és a jó fog (azt vinni kell). A fűszer Ciprusról érkezett, akárcsak a szerkezet, amin szépen lassan megsülnek a húsok. 

Mi mást lehet kapni? 

Vannak saláták, lángosok, gyerekeknek való csirkefalatkák. (Fontos, hogy az aprónép is jól érezze magát.) 

A ciprusi saláta kiváló!

Kik csinálják? 

A vendégekkel Martina foglalkozik, aki nagyon kedves és szakszerű. A magyart még csak most tanulja, ezért bonyolultabb dolgokról inkább angolul érdemes vele beszélgetni. Ha csak étel és ital a téma, az magyarul is megy neki.

Az ételeket Archibald készíti. Amikor ideje engedi, szívesen beszélget a vendégekkel, elmondja, hogy készülnek az ételek. Mindezt tökéletes magyarsággal. 

Hol van? 

A Bercsényi lejáró tetején a nagy parkoló keleti végén. 

Mikor van nyitva? 

10-től 23 óráig (szombaton és vasárnap 9-kor nyit), de konyha csak déltől van. Addig lehet sörözni, kávézni. Ha valaki kerülni akarja a tömeget, a kora délutáni órákat javaslom. Mindhárom alkalommal 1 és 2 óra között voltam ott, és alig volt valaki rajtam kívül. 

Az eddigiekből nyilván kiderült, hogy tetszik nekem ez az új hely, a kedves fiatalok és az ételek. Ha sokáig nyitva lesznek huszadika után is, látnak még. Meddig lesznek nyitva? Ameddig tudnak, válaszolta Martina.

Sok sikert!

Kerékfy Pál

Van még szuflánk?” bejegyzéshez 5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s