Mi újság a Bezerédj strandon?

Akarattyán négy strand van, ezek közül a legnyugatibb a Bezerédj, ami sokak kedvenc strandja. 

Fotó: Győrffy Árpád
Forrás: https://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/balatonkenese-megujult-jatszoter-es-setany-az-akarattyai-bezeredj-strandon/

Azt nyilván már minden akarattyai és kenesei tudja, hogy ezt a strandot ideiglenesen Balatonkenese üzemelteti. Erről 2016-ban állapodott meg a két település önkormányzata, akarattyai részről a június 10-ei rendkívüli képviselő-testületi ülésen hozott 98/2016 számú határozat alapján. 

Ennek megfelelően Balatonkenese önkormányzata rendelkezik a Bezerédj strand felett, fejlesztés, karbantartás és üzemeltetés tekintetében.

A belépők árai ebben a cikkben találhatók meg (a többi akarattyai strand áraival együtt): Strandjegyek 2020-ban. Fontos megjegyezni, hogy erre a strandra is ingyen mehetnek be az akarattyai állandó lakosok. Az is lényeges, hogy a belépő többszöri belépésre jogosít a napon belül, ami azért fontos, mert a büfésor a strandon kívül található. 

Az év elején Balatonkenese 77 milliónyi támogatást nyert el a Bezerédj strandra. Ebből új vizesblokkot terveznek, családbarát szempontoknak és a mozgásukban korlátozottak igényeinek megfelelve. Az elavult kiszolgáló épület helyet újat építenek. A járvány miatt csúsztak a fejlesztések, és csak az év végére fejeződnek be. 

Erről bővebben itt írtam: Három akarattyai strand – 91 millió

A szezonban többször megtörténik az, hogy a Koppány sor bedugul, és nem lehet se a partra lejutni, se onnan fel. Ez sajnos a segítséget hozó vagy a sérültet, beteget kórházba szállító mentőautókat is akadályozza. Ehhez kapcsolódóan hallottuk 2018-ban Rozs Péter alpolgármestertől, hogy terveznek menekülő utat a Bezerédj strandnál, amin fel lehet jutni, ha beáll a Koppány sor. Ez eddig csak terv maradt …

A strand előtti büfésor állapota tavaly nyáron nagyon rossz volt. A Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület augusztusi közgyűlésén is szó volt erről. Akkor – kérdésekre válaszolva – Rozs Péter alpolgármester azt mondta, hogy amíg nincs meg a döntés a település határvonaláról és a vagyonmegosztásról Kenesével, addig Akarattya nem tudja a saját rendezési tervét megalkotni. Hangsúlyozta azt is, hogy a határvonal eldöntése után még jön a vagyonvita. Utána lehet hosszabb (5-10 éves) szerződéseket kötni a büfésekkel, ami feltétele az általuk végzett fejlesztéseknek. 

Arra számítok, hogy az elmúlt öt év folyamán az akarattyai képviselők lényegében elkészítették a település fejlesztésével, jövőjével kapcsolatos koncepciójukat, terveiket, és a határvonal január elejei jogerős és mindkét fél által elfogadott eldöntése után most már csak nagyon keveset kell várnunk a tervek megismeréséig. Helyesbítés: Bár a bíróság első fokon jogerős ítélete után a két település vezetői egybehangzóan örültek a határvita lezárásának, sajnos a kenesei vezetés meggondolta magát, és felülvizsgálatot kezdeményezett a Kúriánál.

A most kiderült jogi lépés után kevesebb a remény a közeli megegyezésre a vagyoni kérdésekben, és a Bezerédj strand előtt lévő büfék tulajdonosai is tovább várhatnak a tiszta jogi helyzetre, amiben nyugodtan tudnak majd fejleszteni, befektetni.

Nosztalgiáztam egyet, és elolvastam az ugyanerről a büfésorról 2014-ben megjelent cikkeket: A Bezerédi Strand előtti büfésoron jártam és A Bezerédi strand büfésoráról még egyszer.

Mennyire más képet festenek a hat évvel ezelőtti cikkek, mint a tavalyi közgyűlésen felsorolt problémák! 

De jó lenne, ha a jövő évi szezonra a mai problémákról már múlt időben beszélhetnénk!

Írtam a jövőről, tavalyról és régebbi időkről. Kinek van idei nyári tapasztalata? Írja meg, várom!

Kerékfy Pál

Mi újság a Bezerédj strandon?” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Hozzászólás