Biciklizés Akarattyán

Többször bejártam (futva) az északi parti kerékpárutak nagy részét, így van elég sok személyes tapasztalatom, és hallottam a kerékpáros szövetség és a települések vezetőit is beszélni a célokról.

 

A célokban a biciklisták és a települések vezetői egy véleményen vannak

A településeknek a kerékpáros turizmus a vendégek miatt fontos. Olyan vendégek miatt, akik meg-megállnak, strandolnak, esznek-isznak, vásárolnak: költik a pénzüket, bevételt hoznak a települések számára.

A group of people riding bikes on Ven. CC by Lars Strandberg.

A biciklisták olyan útvonalat is szeretnének, ahol családok együtt tudnak tekerni, van sok hely, ahol megpihenhetnek, strandolhatnak, vásárolhatnak, javíttathatják a biciklijüket. 

Az északi parti utak pont így vannak kialakítva. Lakott területen kívül a 71-es út mellett, attól elkülönítve vezet a bicikliút. A településeken belül lemegy a Balaton partjára, és érinti a strandokat. Annak, aki nem akar hosszabban pihenni, nem kell strandbelépőt vennie, mert a legtöbb helyen sok büfé van a kerítésen kívül is. 

A településeken belül vagy van külön bicikliút (pl.: Almádiban és Fűzfőn), vagy kis forgalmú belső utcákon vezetik a kerékpárosokat. 

Akarattyán nem így van! Ezen a partszakaszon is szépen fel lehetne fűzni a bicikliútra mind a négy strandunkat, de ezt csak akkor lehet teljesen megvalósítani, ha a volt Club Aliga szabadon átjárható marad. 

A mostani biciklis útvonal nem a parton megy (sőt egyáltalán nem is érinti a partot). Aliga felől a Sirály utcán éri el Akarattyát, utána a Bercsényi lejáró tetején található pihenőhelyet, ahol büfék vannak, és a szezonban üzlet is működik. 

Ha az északi parti “hagyományokat” követnénk, akkor innen a Bercsényi lejárón vezetne az útvonal. Érintené három strandunkat, és sok étkezési lehetőséget nyújtana a megfáradt vándoroknak. 

Nem is kell feltétlenül strandjegyet venni, hiszen a Bercsényi strand több büféje az utcáról is elérhető, a Lido előtt idén nyílt a jó és érdekes Flip-Flop Garden, a Bezerédj strand büféi pedig a kerítésen kívül vannak.

Néhány írás a strandokról és a büfékről azoknak, akik nem ismerik alaposan az akarattyai vízpartot:

Ennek a parti útvonalnak része lenne két meredek szakasz: a Bercsényi lejáró és a Koppány sor alagút utáni része. Itt lefelé erősen kell fékezni, felfelé pedig bele kell adni apait-anyait, ha nem akarja tolni a gépet az ember. Ez nem valami nagy csoda, meg lehet szokni, meredek szakaszok máshol is vannak, például Világoson. Ilyen ez a vidék. 

Vissza a valósághoz! A mai hivatalos bringakörút a Sirály utca után az Árpád utcán folytatódik, majd a volt Kiskakukk után a Rákóczi út páros oldali járdáján van egy rövid szakasza Kenese előtt. 

A cikk folytatásában az Árpád utca kerül terítékre. Sajnos az egy különösen veszélyes útszakasz. 

Kerékfy Pál

Biciklizés Akarattyán” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s