Ismét érdekes mozdonyok jönnek

Ezen a hétvégén is láthatunk érdekes régi mozdonyokat és vonatokat Akarattyán.

Péntek este 19:35-kor a Tekergő gyorsvonatot hozza egy eredeti, gyári színre visszafestett M41 2103-as, becenevén Csörgő mozdony. A vonatban futó személykocsik korhűen olajzöld színezetűek lesznek.

Varga Jenő felvétele

Szombat délelőtt 9:35-kor érkezik hozzánk a következő érdekes Tekergő, amit egy 424-es gőzmozdony húz Székesfehérvártól. A magyar gőzmozdonyok közül a 424-es volt a legsikeresebb. 1958-ig összesen 514 darabot gyártottak, ebből 149-et külföldi, főként jóvátételi megrendelésre.
Ma egy üzemképes példány szolgál nosztalgia célokra, a 424.247 pályaszámú mozdony. amit átalakítottak, már nem szén, hanem pakura fűti.

Egy óra késéssel indult a vonat, lesz legalább annyi késése Akarattyán is 😞

Farkas-Kis Máté felvétele

Szombaton 13:35-kor és 18:20-kor jár nálunk az M62-es Szergej mozdony. A tehervonatok élén ma is nélkülözhetetlen gépek korábban rendszeresen láthatók voltak nyaranta személyvonattal is – ez azonban ma már csak a kortárs kocsikkal lehetséges. Ebből a mozdonyból három is eredeti színét kapta vissza az elmúlt évek során, ezek közül kettő is közlekedik a retró hétvégéken. A szombat reggel Székesfehérvárról induló vonatot egy M62 és egy M41-es közösen húzza majd, a vasárnap kora délután Tapolcáról induló vonatban pedig a ’60-as éveket idéző gyorsvonati kocsikkal fog közlekedni.

Szombat reggel felborult a menetrend, ezért késések várhatók egész nap.

Vasárnap 9:35-kor és 14:20-kor egy M61-es Nohab érkezik hozzánk a Tekergő gyorsvonattal. A svédországi NOHAB gyárban sok ilyen mozdonyt gyártottak, de Magyarország számára mindössze húsz darab készült 1963-ban. Ritkaságuk és különleges származásuk miatt mindvégig nagy megbecsülésnek örvendtek. Először expresszeket és kormányzati vonatokat húztak, majd a ’80-as évektől kezdve a Balaton északi partján lett új szolgálati helyük, ahol a tájkép részévé is váltak. A mindennapi forgalomból pont két évtizede búcsúztak, de nosztalgiamozdonyként négy is megmaradt közülük, s létszámuk még külföldről vásárolt rokonaikkal is gyarapodott. A vonatok egy része dupla mozdonnyal közlekedik, egy Nohab és egy Szergej is lesz a szerelvény élén.

A kép forrása: villanylap.hu

Vasárnap két Kék Hullám száguld majd át Akarattyán, mindkettőt Nohab és Szergej húzza közös erővel. Nem állnak meg nálunk, így csak hozzávetőleges időpontokat tudok mondani: 14:35 és 19:20 körül járnak majd errefelé.

Vasárnap hajnali 5:05-kor egy M62-es Szergej viszi egy személyvonatot Tapolcára. Onnan mindjárt vissza is indul a Kék Hullám élén, hogy 9:20 körül elmenjen előttünk. Utána még egyszer elmegy Tapolcáig, majd vissza Székesfehérvárra. Szintén Kék Hullámokat húz, és 14:35 és 19:20 körül száguld át Akarattyán.

Szombaton 11:35-kor és 20:20-kor, vasárnap 11:35-kor és 16:20-kor két M40-es Púpos dízelmozdony húzza a Tekergő gyorsvonatot. A 60-as években Ganz-MÁVAG gyárban készültek az M40-es típusú gépek. Manapság a típussal csak igen ritkán lehet találkozni, akkor is csak tehervonatok élén, így üzemük önmagában is különleges alkalomnak számítana – a retró hétvégén viszont a két nosztalgia festésű mozdony párban fog közlekedni.

A szerelvényben ráadásul a zöld színét visszakapott poggyászkocsi és egy nosztalgia-étkezőkocsi is ott lesz, amelyben a ’70-es, ’80-as évek Utasellátó hangulata az étel- és italkínálatban is megelevenedik – például a csokirolóval.

DMA WRRrz étkezőkocsi belseje
CAF WRmz étkezőkocsi belseje

Aki mindegyik vonatot meg akarja nézni, letáborozhat a pálya mellett!

Miközben izgalommal teli nézzük és fényképezzük a mozdonyokat és a vagonokat, gondoljunk arra, hogy ezek valódi vonatok, amiket valódi mozdonyvezetők vezetnek. Viselkedjünk körültekintően, és ne próbáljuk ki a fékezési képességeiket!

Jó mozdonyfigyelést!

Kerékfy Pál

Ezt láttuk július elején: Mozdonyfigyelés Akarattyán

Az információk forrása: A MÁV cikke az újabb retró hétvégéről, Wikipédia, iho.hu

Ismét érdekes mozdonyok jönnek” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s