Biciklizés Akarattyán: Árpád utca

Az előző cikkemben az akarattyai kerékpáros útvonalat a többi északi parti szakasszal hasonlítottam össze. Leírtam, hogy milyen útvonalon lehetne a szokásos módon az akarattyai strandokat érintve biciklizni nálunk. 

A mostani biciklis útvonal nem a parton megy (sőt egyáltalán nem is érinti a partot). Aliga felől a Sirály utcán éri el Akarattyát, utána a Bercsényi lejáró tetején található pihenőhelyet, ahol büfék vannak, és a szezonban üzlet is működik. 

Innen a 71-es utat keresztezve, majd az akarattyai kis körforgalom szélén haladva érjük el az Árpád utcát. 

Itt azt mutatja a tábla és a már alig látható útburkolati jel, hogy az utca bal oldalán vezetett kerékpárúton haladunk tovább Tihany felé. Hosszú ideig valóban ez volt a helyzet, de ma már nem így van. 

2019 elején a Településfejlesztési Operatív Program keretében százszázalékos támogatással “kerékpárforgalmi útvonalat” hozott létre a helyi önkormányzat. Ennek keretében az Árpád utca egy része (az Ady Endre utcánál kezdődő két kilométer) új aszfaltburkolatot kapott. 

A szakasz két végén a “kerékpáros nyom” útburkolati jelet láthatjuk. “Az úttesten burkolati jellel kijelölt kerékpáros nyom jelzi a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelületet”. Ez a jel a valóságban senkit nem kötelez semmire, és nem biztosít jogot senkinek. Ezért egy keskeny, kétirányú úton való alkalmazása félrevezető. Sajnos sok biciklista túlzottan biztonságban érzi magát, arra számít, hogy az autósokkal szemben valamilyen elsőbbsége van. Ez egyáltalán nincs így, és a kisgyerekes családoknak különösen kell arra figyelniük, hogy a gyerekek forgalmas úttesten, gyorsan közlekedő autók között próbálkoznak a tekeréssel. 

Itt az a helyzet, hogy a kb. másfél személyautó szélességű aszfaltcsíkon osztozik a kétirányú autóforgalom, a távolsági (gyorsan tekerő) biciklisták és a kényelmes tempóban tekerő családok. Ennyien természetesen nem férnek el biztonságosan ilyen keskeny úttesten.

Ez a helyzet nem egyedi sem a Balaton partján, sem Akarattyán. Sok helyen kell egymást tolerálnunk, együtt jól megférnünk, tudomásul véve, hogy állandóan akadályoznak minket, állandóan útban vagyunk. 

Ennek az utcában azonban van egy-két “kiemelkedő” tulajdonsága. 

Az egyik az, hogy a szép, friss aszfalt száguldásra csábít

Csábítja az autósokat is, akik a papírforma szerint megengedett 50-et kihasználják vagy túl is lépik. Személyes véleményem szerint ilyen keskeny úttesten nem kellene 30-40-nél gyorsabban vezetni. A szembejövő autók kitérése helyenként veszélyes a mélyen lévő padka miatt, ami akár meg is dobhatja az autót szerencsétlen esetben.

Úgy látom, hogy a biciklisták is élvezik az Árpád utca lejtőjén lefelé száguldást. Igen gyakran két-három ember egymás mellett nyomja lefelé. Velük tele is van a burkolat teljes szélességében, ezért az autósoknak oda kell figyelniük rájuk! A biciklistáknak is nagyon kell ám figyelniük, amikor helyet kell adni egy-egy autónak vagy egy másik biciklis társaságnak. 

A nagy sebességen kívül még egy komoly veszély van: a mellékutcákról bemosódó murván óriásit lehet esni, ha valaki fékez vagy irányt változtat. Rendszeresek az ilyen balesetek, de szerencsére csak nagyon ritkán súlyosak. 

A keskeny úttest déli oldalán egy kifelé lejtő murvás sáv van, majd azt követi a régi bicikliút, ami most járda. Ha le kell térni az aszfaltról, nagyon vigyázzunk, ezen a murván is nagyot lehet esni. Egyes szakaszokon elég nagy a szintkülönbség is. 

Ha nyugat felé haladunk, az Árpád utca után egy lejtős kanyarral érjük el a Rákóczi utat. Itt nagyon veszélyes lendületből keresztezni a 71-es főutat. Jobb megállni, és megvárni, amíg a forgalom megengedi a biztonságos keresztezést. Megjegyzés: Ott van egy gyalogos átkelőhely, de az nem ad elsőbbséget a kerékpárosnak, sőt tilos rajta kerékpározni. Viszont gyalogosként át szabad rajta tolni a biciklit (ebben az esetben már elsőbbséggel). Cikk erről és a biciklizésre vonatkozó más fontos szabályokról: Zebrán, járdán biciklivel?

Innen a keskeny bal oldali járdán haladó kerékpárúton lehet Kenese felé gurulni (az úttesten tilos biciklizni). Szerencsére ezen a szakaszon alig járnak gyalogosok, így velük nemigen lehet konfliktusunk. Arra viszont nagyon kell figyelni, hogy ingatlanokról kihajtó autók keresztezik a járdát, és el is állhatják azt, amikor elsőbbséget adnak a főútra való rákanyarodás előtt. 

Élménydús, de közlekedési eseményektől mentes biciklizést kívánok ezen a veszélyes Árpád utcai útszakaszon! 

A következő cikk a Sirály utcai biciklizésről szól. Az a szakasz se egyszerű, de kevesebb veszélyt rejt magában.

Kerékfy Pál 

A témához kapcsolódó cikk jelent meg a veszprémi Napló 2019. június 4-ei számában “Bringások paradicsoma a Balaton partján” címmel. Ebből idézek:
Több mint 300 millió forint hazai és uniós támogatással közel öt kilométeren teljesen megújult több akarattyai út, amelyek a szélesítés után kerékpárforgalomra is alkalmasak már, hangzott el az ünnepélyes átadáson.
Külön üdvözölte Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő azt, hogy az utakat a gyerek- és sportnap alkalmából vehették birtokba a helyiek, illetve a vendégek. A kerékpárforgalmi utak jó minőségűek, biztonságosak
.”

Megjegyzés: A cikkben említett gyerek- és sportnap nem a gyermeknapon (május utolsó vasárnapján, május 26-án), és nem is a következő vasárnapon (amikor sok helyen tartották), hanem péntek délben volt. A gyerekek egy része iskolában volt, a szülők jórészt dolgoztak.

Biciklizés Akarattyán: Árpád utca” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Ha a Csittényhegy vasútállomástól Balatonvilágosig a Koppány sor -Aligai út – Club Aliga – majd tovább a part menti utakon lehetne “hivatalosan” is eljutni a Balaton déli oldalára, akkor több kerékpáros élvezhetné ezt a gyönyörű partszakaszt. Sokan kihagyják Akarattyát a hegy megmászása miatt.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s