Szúnyog ellen

Ha valakinél sok a szúnyog, nézzen körül, és keresse meg a szúnyogkeltetőt a kertjében vagy a közelében. Már egészen kis vízben is rengeteg szúnyog tud kifejlődni, ha hagyjuk. Mit tehetünk ellenük? Ne legyenek pangó vizek a kertünkben!

Hogyan? Itt vannak az ÁNTSZ egyszerű javaslatai:

  • Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot úgy fordítsa, úgy tárolja, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni.
  • Az állatok itatóvizét ne csak utántöltse, hanem rendszeresen cserélje friss vízre.
  • Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót fedje le vagy sűrű hálóval takarja le.
  • Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsa karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.
  • A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát olyan módon terítse le, hogy a víz ne álljon meg rajta.
  • Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet.
  • Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, pl. gumiabroncsot amiben a víz összegyűlhet.
  • Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel. A garázs, pince, akna, istálló stb. nyílászáróit tartsa zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védje azokat.

Ha már szóba kerültek ezek a rovarok, amik nagyon ragaszkodóak tudnak lenni, essen szó egy újabb fajtájukról, ami most van elterjedőben Európában, és újabb betegségeket hozhat nekünk. Biztos sokan hallottak már róla, ő az ázsiai tigrisszúnyog. Más neveken is ismert: zebraszúnyog, Aedes albopictus.

Ennek a rovarnak a terjedéséről minél többet szeretnének megtudni a kutatók, ezért kérik, hogy az észleléseket jelentsük be. Az elfogott vagy lecsapott szúnyogok beküldésével tudunk abban segíteni, hogy a fertőzöttségüket felmérjék.

A tigrisszúnyogot magyar viszonyok között viszonylag könnyen meg lehet különböztetni a többi csípőszúnyogtól: a rovar kicsi, mintegy öt milliméter hosszú, a testét pedig fekete alapon hófehér pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik, a tor közepén pedig egyetlen, hosszanti fehér csík látható. A tigrisszúnyog ugyan kicsi, de jól felismerhető még hosszú szipókájáról is, ez jóval hosszabb, mint az állat feje.

A bejelentéssel és a beküldéssel kapcsolatos információkat az Ökológiai Kutatóközpont weblapján lehet megtalálni.

Kerékfy Pál

Forrás: https://qubit.hu/2020/07/02/ha-tigrisszunyogot-lattal-feltetlenul-jelentsd

Szúnyog ellen” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s