Júliusi nosztalgia a síneken (2022)

Tavaly nyáron végleg búcsút vettünk a dízelmozdonyoktól, és a 424-es gőzmozdony se nosztalgiázott nálunk.

Ezen a hétvégén (július 16-án és 17-én) Balatonfüred és Tapolca között jár a népszerű 424-es gőzmozdony, ami 2020-ban pöfögött keresztül legutóbb Akarattyán menetrend szerinti vonatban. Itt találhatók akkor készült akarattyai képek és egy video:
Mozdonyfigyelés (train spotting) Akarattyán

A gyorsvonati összeállításban lesz egy első és egy másodosztályú bautzeni kocsi (A 19-80 és B 20-80), kettő faburkolatos poznani Bo (20-37), egy magyar gyártású By (20-17), valamint egy BDbh (82-28) kocsi. Az 1. osztályú kocsi Balatonfüredtől Tapolca felé menet közvetlenül a gőzmozdony mögött közlekedik. Jól lehet majd nosztalgiázni, beszívni a gőzös szagát és kormot is (nekem kedves gyerekkori emlék). Au első osztályú jegy egy választható utasellátós üdvözlő finomságot is tartalmaz.

Jön NOHAB is, ami a magyar közösségi közlekedés történetében kultikus járműnek számít. Svédországban készült, az 1960-as években. Eredetileg az 1930-as években kezdték gyártani Észak-Amerikában, majd az Ausztráliában fejlesztették tovább, és azt alakították a svédek át európai használatra. A mozdonyok megbízhatósága messzeföldön híres, Szicíliától Norvégiáig ma is rendszeres használatban vannak.

Forrás: Wikipedia

A MÁV 20 darabot vett ezekből a mozdonyokból, és itt M61 típusszámot kaptak. Húsz éve nincsenek rendes menetrendi forgalomban, de rendszeresen felbukkannak a MÁV Nosztalgia Kft. üzemeltetésében, valamint Nohab GM Alapítvány alapítvány különvonataiban. Ez utóbbiak sok mozdonnyal és szép régi kocsikkal közlekednek. Most az M61.019-es jön a 29-es vonalra.

Forrás: Hungaricana

Korábbi retró hétvégéken nem látott típusként megjelenik a MÁV Rail Tours 610-es pályaszámú ABbmot motorkocsija, amely egy korban hozzáillő kék Bhv 20-07-es és egy BDbh 82-28-as kocsit vontat majd a helyi személyvonatokon. A hétvégén két hagyományos M41-es Csörgő is közlekedik, szombaton szinkronüzemben egy Kék Hullám InterCity élén, míg vasárnap egy 3 vékonycsíkos Bd 20-37-es kocsiból álló személyvonatot továbbít az egyik.

Forrás: Wikipedia

A Ganz járművek ezzel nem ér véget: dupla Púpos (M40) által vontatott olajzöld szerelvény is jár majd a vonalon. Visszatérnek a MÁV-HÉV BoBo (M44) mozdonyai is, a záhonyi Tekergő expresszvonatokon dolgoznak mindkét nap. Korábbi rendezvényekről jól ismert típusok is beállnak a forgalomba, például a „bajszos” Szergejek, valamint a retró Bzmot (amivel nemrég még rendszeresen utaztunk Fehérvár és Tapolca között).

Forrás: Wikipedia

Aki távolabbra is elmegy a régi vonatokért, az a Keszthely – Tapolca – Szombathely útvonalon továbbiakkal is találkozhat.

Kerékfy Pál

Forrás és további információ: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/juliusi-retro-hangulat-balaton-partjan

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s