Táncórák a színházban

Szombat este nagyon érdekes és izgalmas darab bemutatóján voltam Veszprémben. Ugye, a változatosság gyönyörködtet? Szeretem, hogy a Veszprémi Petőfi Színház nemcsak a műfajok változatosságával, hanem a szereplők változatosságával is gyönyörködtet, vagyis egy szélesebb világot nyit ki nekünk itt, helyben.

A Táncórák egy a vendégjátékok sorából, a Csavar Színház jött el hozzánk, és játszik nekünk még öt alkalommal májusban. Ebből az utolsó Vörösberényben lesz.

Nem tudom, csak találgatok, hogy a darabválasztás kapcsolódik ahhoz, hogy a színház autistabarát intézmény. Miért gondolom így? A férfi főszereplő autista, és ez nem mellékes tény, hanem éppen a darab lényegéhez tartozik.

Nem mesélem el az egészet, csak az alaphelyzetet írom le.

Két fiatal ember, egy férfi és egy nő, akik ugyanabban sz épületben laknak, összetalálkozik. A férfi autista és egyetemi tanár, a nő súlyos balesetet szenvedett és táncos. A férfinek egy díjátadón kell résztvennie, ahol tánc is lesz, és nem húzhatja ki magát alóla, ezért keresi meg a nőt, és kér tőle táncórákat.

Azt mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy milyen nehézségek és konfliktusok jönnek elő ennek során az autizmus és a részlegesen bénult balesetes jobb láb miatt. A darabban folyamatosan szembesülnek a saját korlátaikkal és a másik ember érzékenységeivel a szereplők. Közben sokat tanulnak saját magukról és a másikról is.

A végére mindketten megváltoznak, átalakulnak, de közben pontosan ugyanazok maradnak, akik voltak.

A művészek kiválóan, teljesen hitelesen alakítják a karaktereket, a küzdelmüket saját magukkal, és a felismeréseiket a másikra vonatkozóan. Én teljesen beleéltem magam, elhittem, hogy ez történik. Úgy láttam mások is.

Kedves Olvasó! Van kedved átélni? Ahogy mondtam, még ötször megteheted májusban.

Ami a változatosságot illeti, áprilisban és májusban négy vendégelőadást láthatunk. Egy már megvolt, a második ma (május 7-én) este lesz, utána 18-án és 24-én lesz a következő kettő. A mairól már írtam beharangozót, a másik kettőre is megvan a jegyem, azokat is szóba hozom majd. Nem akarom kihagyni ezeket a lehetőségeket! Kedves Olvasó, csatlakozol?

Kerékfy Pál

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s