Csak egy lehetőség …

Külföldi színházak előadásait láthatjuk a Veszprémi Petőfi Színházban.

Az elsőről már lemaradtam, de van májusban is három ilyen előadás.

A kép forrása: Veszprémi Petőfi Színház

Május hetedikére már meg is vettem a jegyem, hogy le ne maradjak róla. Nem szoktam előre írni az előadásokról, hiszen még nem is tudom, hogy milyen lesz, de most kivételt teszek. Miért? Csak egyetlen alkalommal lehet megnézni, és utána már hiába csinálok kedvet hozzá.

A csehországi Most város színháza (Městské divadlo v Mostě) hozza el Veszprémbe Gogol komédiáját Játékosok címmel. Az előadás cseh nyelven, magyar felirattal megy. Feliratozás színházban? Igen, ez nem annyira szokatlan. Amióta az operákat eredeti nyelven adják elő, mindennapos a feliratozás. Eddigi tapasztalataim szerint nincs vele baj.

Híres vígjáték a hamis kártyajátékosokról, akik helyrehozhatatlanul elvesztették szenvedélyüket, így addig csalnak, amíg magukat meg nem csalják.

N. V. Gogol regény- és drámaíró az egyik legolvasottabb (és legtöbbet színházban előadott) orosz klasszikus szerző. Nemcsak prózai művei ismertek, hanem három örökérvényű színdarab is – a Házasság, A kormányfelügyelő és a Szerencsejátékosok. Gogol ezekben a komédiákban bizonyítja az időtlen groteszk és szatirikus túlzás egyedi érzékét.

A Szerencsejátékosok című vígjátékban a Kormányfelügyelőből ismert, ahhoz hasonló tematikus közegben találjuk magunkat. A cselekmény egy orosz tartományban játszódik, és központi témája a megtévesztés. Ugyanakkor a főszereplő egy véletlen utazó (Gogol jellegzetes hőse, ugyanez a karakter megtalálható a Holt lelkek című regényben is). A játékosok nem csak pénzszerzési eszközként jelenítik meg a kártyákat, hanem mindenekelőtt a játék iránti szenvedélyüket és a vágyat, hogy új és kifinomultabb módszereket találjanak ki mások becsapására.

A mottó szerint aki nem csal, azt megcsalják.

A mesterkártyajátékos, Iharev belép a szállodába, és hamarosan megtudja, hogy itt élnek olyan játékosok (Consolable, Shvohnev és Krugel), akik hat nap és éjszaka játszanak, és sikeresen kirabolnak másokat. Például Shenkin herceget csaknem negyvenezer rubellel lopták meg. Természetesen Ikharev is bekapcsolódik, és kezdődik a móka.

Gogol az okos és csípős humor, a komikus helyzetek és a kiválóan megírt karakterek által vezetett zseniális párbeszédek lenyűgöző kozmoszát hozta létre. Jakub Korčák produkciója kiváló drámaszínházat és nyolc színész rendkívüli összjátékát ígéri.

Forrás: https://www.petofiszinhaz.hu/Hirek/2023-04-25/Nemzetkozi-tarsulatok-a-Veszpremi-Petofi-Szinhazban

A fenti ismertető jó szórakozást ígér – én belevágok! Utána megírom majd, hogy milyen volt …

Kerékfy Pál

A másik két előadás:

Csak egy lehetőség …” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s