Mit hoz nekünk a nyár?

Mit hoz az idei nyár a Nekem a Balaton életében? 2020 óta minden nyár nagy változásokat hozott. De vajon hasonló lesz az idei is? Kiváncsiságomtól hajtva kértem interjút márciusban Nánásiéktól, és most eljött a beszélgetés ideje. 

A Csücsökben találkoztam Ördög Nórival. 

A múlt héten érkeztél haza a hosszú külföldi forgatásról. Sikerült már visszailleszkedned az itthoni és az akarattyai életbe?

Annyira vártam, hogy itthon legyek, és jóleső érzés, hogy az itthon már majdhogynem Balatonakarattya. Szinte az első utam ide vezetett, csak azért nem a legelső, mert iskola időben a diósdi ház az otthon-otthon, de amikor idejövök, mindig elfog ez az “otthon” érzés. Itthon vagyok itt, és nagyon jó itt lenni.

Nem volt nehéz visszailleszkedni, mert már nagyon vártam, hogy hazajöjjek. Amikor kellemes madártávlatból rátekintünk az életünkre, az ember átértékel dolgokat. A hatás még tart, és remélem még sokáig így is lesz. Sajnos ebben is van rutinom és tudom, hogy ez elkopik idővel. Az emberben ilyenkor van egy komoly elhatározás, hogy ezentúl másképp priorizálok, nem fogok idegeskedni, mindent egy kicsit relaxáltabban csinálok – és majd meglátjuk, hogy ez meddig tart. 

Ezeken a forgatásokon általában olyan helyeken járunk, ahonnan mindig nagyon jó hazajönni. Milyen biztonságos, nyugodt kis életünk van nekünk itt Európában! Amikor itt vagyunk benne, nem becsüljük meg eléggé.

Támadtak az utazás során nagyszerű ötleteid a Nekem a Balatonnal kapcsolatban?

Támadnak folyamatosan, de most sokkal inkább a letisztulásban és a tökéletesítésben, csiszolgatásban vagyunk. Amikor utazik az ember, akkor mindig inspirálódik, és egy csomó olyan dolgot kitalálunk, amit meg akarunk valósítani, de nem egetrengetően újakat, hanem inkább olyanokat, amik eddig is hiányoztak, és most eljutunk odáig, hogy megvalósítjuk őket. 

Idén új üzlet nem készül, és marad energiánk arra, hogy a meglévőket tudjuk tovább csiszolni. Egyébként a fejlődés folyamatos, és szeretnénk is fejlődni, mert ha nem fejlődünk, az valójában visszafejlődés. Előre szeretnénk haladni, és most van arra energiánk, hogy a Csücsökben is megvalósítsunk bizonyos terveket, amikre eddig nem volt időnk. 

Igazából a gyerekekre szeretnénk koncentrálni az idei szezonban. Csinálunk egy cukorka-álomvilágot (candy-bárt), ahol lesznek különlegesebb édességek és fagyik.

Komoly elmaradásunk, hogy eddig nem bővítettük nagyobbra a kinti gyerekjátszót, idén a tervek szerint nagyobb területet és homokozót is kapnak a kicsik.

Mindeközben a felnőttekre is gondolunk: szép nagy bárpultot építünk kint, a koktéllapunk már készen van, éppen tegnap volt a tesztelése. Az alapkoktélok mellett lesz öt signature koktélunk, amiket kifejezetten a mi kedvünkért alkottak, és nagyon finomak. Hamarosan jön a fotózásuk, és utána bemutatjuk őket. 

Bővítjük a Nekem a Balatonos “kincseket” is, a tervek szerint lesznek Palkó által tervezett mintájú pulcsik, amiket most kezdünk el készíteni, és külön kis sarkot alakítunk ki a többi, számunkra fontos, de nem ehető dolognak. Ide kerül majd a Nóra Beauty, ott lesznek a könyvek, valamint cipők és napszemüvegek, amiket én magam is szívesen hordok.

Még egy nagyon fontos terv: hétvégén szeretnénk kis mini-piacokat is tartani. A tervek szerint a Nekem a Balaton éléskamrája jelleggel áruljuk majd környékbeli kistermelők finomságait, például sajtokat. Ez nekik lehetőséget teremt arra, hogy ne csak azon az egy piacon legyenek jelen, ahova személyesen el tudnak menni, hanem nálunk is. Itt, a Csücsökben az nem vált be, hogy egész héten tartsunk gyorsan romló élelmiszert, de hétvégén remélhetőleg lesz igény ilyen delikát finomságokra. 

Hozunk kis kézműves termékeket is. Rengetegen keresnek minket azzal, hogy áruljuk a boltban a különböző kézzel készített dolgaikat, és ezek közül kiválasztunk jó néhányat. Ez lesz a piac art része. Meglátjuk, mikor tudjuk ezt beindítani. 

Már hetekkel ezelőtt láttam, hogy elkészült az új színpad szerkezete. Készül már a nyári koncertnaptár? El tudsz árulni valamit belőle?

A Csücsök-színpadon lesznek más rendezvények és események is a koncertek mellett. Főleg zenés programokkal lehet az embereket étel-ital mellett lekötni, de az én titkos vágyam, hogy standup-esteket is csináljunk.

Amire nagyon büszke vagyok az idei aktivitásaink közül: eljön hozzánk júliusban egy olvasótalálkozóra Szabados Ági, aki egy fantasztikus könyvklubot hozott létre “Nincs időm olvasni kihívás” néven. A klub a lényege az, hogy minden hónapban van egy ajánlott tematika és könyv, amit a tagok elolvasnak, és vannak ahhoz kapcsolódó események, beszélgetések, és egy Facebook-csoport, ahol megosztják egymással az élményeiket. Nagyon nagy bázist épített fel, én úgy aposztrofáltam őt, hogy ő Magyarországon az olvasásnépszerűsítés papnője. “Nekem a Balaton x Szabados Ági ajánlásával” címmel lesz egy könyvválogatás itt a boltban: nyári könyvek gyerekeknek és felnőtteknek.

Tervezzük, hogy a Csücsökben is megvalósítjuk a nyitott könyvespolcot, ahova lehet hozni, és ahonnan szabadon lehet elvinni könyveket. Talán éppen a bárpult mellett lesz a helye. Végülis, koktélozás közben is lehet könyvet olvasni!

Ami még szintén újdonság: a csúcsidőszakokban gondoskodunk a gyerekek szórakoztatásáról, hogy a szülők nyugodtan el tudjanak fogyasztani például egy vacsorát. Szóval lesz animátorunk a gyerekeknek.

A koncertek csak a nyári szünetben kezdődnek, de május végére, június elejére tervezünk egy gyerekeknek szóló programot, ezzel a koncerttel avatjuk fel a színpadot.

A szezonban pedig heti rendszerességgel szeretnénk majd hangulatos, zenés esteket szervezni.

A színpadon lesz egy kivetítő is, amin lehet a fontos sporteseményeket nézni. Itt lesz például augusztusban az atlétikai vb, alig várom, hogy együtt szurkolhassunk! 

A kisboltban is végzünk egy kis ráncfelvarrást. Azt remélem, hogy pünkösdre meg tud nyitni, és utána egy-két dolgot felújítunk.

Tudod, hogy ennek örülök, mert nekem a kisbolt egy nosztalgikus szép hely

Igen, mindannyiunknak! 

Ezt azt is jelenti, ugye, hogy tudtok kollégákat találni?

Folyamatban van, igen. Már be vannak osztva próbanapokra a jelentkezők. De nagyon büszke vagyok a már évek óta velünk dolgozó törzsgárdára, elképesztően jó a csapat. Az mindig egy sarkalatos kérdés, hogy nyárra megtaláljuk azokat az embereket, akik jól be tudnak illeszkedni ebbe a miliőbe, de rajta vagyunk! 

Mi a terv a truck-kal a Lidó strandon?

Én nagyon szerettem ott lenni, a vasárnap esti naplementés jógázások különösen közel állnak a szívemhez. Az biztos, hogy ha és amennyiben megnyitunk, csak célzottan, eseményekre tesszük majd, nem egész nap, mert az nem működött. A Lidó strand legfontosabb erénye, hogy nyugodt, mert nincs túl sok ember, és ez egyben a vendéglátás szempontjából a nehézsége is. Majd meglátjuk, még megbeszélés alatt van a dolog. Én szeretem nagyon a Lidót, de túl nem akarom vállalni magunkat. 

Nem fogunk tudni mindenhol, mindig ott lenni. Az is egy nagy elhatározás, hogy a családunk korábbi békés balatoni nyaraiból valamennyit vissza tudjunk csempészni. 

A tavaly júniusi beszélgetésünkben úgy összegezted a nyári terveiteket, hogy jól szervezetten, kevés stresszel fogjátok végigcsinálni a nyarat. Mennyire sikerült ez? Milyen érzésetek volt szeptemberben, és hogy látjátok most?

A tavalyi az egy nehéz nyár volt! Nagyon elfáradtunk a végére. Az előző év tényleg jutalomjáték volt, egy ajándék év minden vendéglátósnak. A tavalyi ehhez képest sokkal kevesebb vendéget hozott a Balatonhoz, mi viszont a korábbi tapasztalatokból kiindulva sokkal jobban rákészültünk, sok embert felvettünk. Nehéz volt gazdaságosan működtetni a rendszert.

Tavaly nagyon elfáradtunk a nyár végére! Jó volt, de a számok lehettek volna szebbek is minden szempontból. 

Tavaly ütközött ki az is, hogy tulajdonosként mindig valami problémával keresnek meg, valami elromlott, valaki nem jött, hazament. Nyár végére ez eltelíti az embert. Olyan, mint amikor egy rossz Facebook-csoportban csak a negatív dolgokat olvasod, és ez hajlamos egy kicsit átkattintani az agyadat, mintha itt csak rossz dolgok történnének, Közben ez nem igaz, de mindig ezzel kell foglalkoznod. Ebben nagyon el lehet fáradni a nyár végére, de kipihegtük decemberig.  Utána újult erővel indul az ember. Ez így pont jó, hogy van a nyári intenzív három hónap, és utána van egy kis nyugalom rendezni a sorokat. Erre mindenkinek szüksége van! 

Valószínűleg, ez idén nyáron is így történik majd. De nem egészen. Tavaly egész másképp estünk bele a nyárba, mert az Ázsia Expressz forgatása után júniusban jöttünk haza. Ahogy hazaértünk, szinte azonnal kezdődött a szezon. Most ez sokkal fokozatosabb lesz. El fogunk utazni közben, és én nagyon tudatosan terveztem utazásokat a nyárra is. El fogunk menni, de attól még jól fog működni a bolt. 

Vevőként azt látom, hogy jól szervezett, profi csapat dolgozik a Csücsökben, és bejáratott folyamatok mentén folyik a munka. A termékek és a kiszolgálás minősége stabilan magas. Ebben nagyon sok munkának kell lennie. Mennyire vált ilyen szempontból önjáróvá a helyi vezetés? 

Azt remélem, hogy ez a csapat most már nagyon szépen, stabilan tudja, hogy mi a feladat. Tényleg úgy számíthatunk rájuk, hogy az egy nyugalmat ad. 

Még nem önjáró, kellünk egy csomó folyamathoz. Még nincs is kész. Folyamatosan kell rajta dolgozni, csiszolgatni. Mi most ebben vagyunk Palkóval, hogy hogyan lesz ez még inkább kész, egy kerek egész. Olyan, amit lehetne klónozni, egy az egyben átvinni egy másik helyre. A három boltban sok a közös vonás, de mégis mindegyik más egy kicsit. Ha egy negyedik boltot nyitnánk (egyelőre nem fogunk), akkor valamelyik modellt már tudnánk alkalmazni ezek közül, amelyik egy új helyszínhez a legjobban illik. 

Füreden a reggeli, a brunch lesz a fókusz. Ott arra van igény, az illeszkedik a nyaralók napirendjébe. 

3 kis lángos, hozzá reszelt sajt, fokhagymás és zöldfűszeres tejföl

A Csücsökbe is az itt nyaralók jönnek el nyáron reggelizni vagy napközben; azt kell még elérnünk, hogy amikor este elindulnak, akkor is minket válasszanak. Fantasztikus itt este is a hangulat, az események pedig önmagukért beszélnek. 

Az ételekben is vannak és lesznek változások. Már van lángosunk, mert ez egy balatoni helyen szinte kötelező, pláne ha úgy hívják, hogy Nekem a Balaton. Isteni a mini lángos, és szerencsére azt látjuk, hogy az emberek meg vannak vadulva érte. Eddig a konyha felszereltsége miatt nem volt erre lehetőségünk, de bővült a felszerelés, és most már van egy óriási szagelszívónk, hogy ne jöjjön be a boltba az olajszag. Lesz több olyan egyszerű étel, amit a gyerekek szívesen esznek, például sültkrumpli és nuggets is.

Kap az étlap egy nyári fazonigazítást. Ez is egy kísérletezős folyamat, meg kell találni, hogy mire van igény. 

Ahogy hallgatlak, nagyon sok új tervetek van!

Igen! Ha ennek csak egy részét tudjuk megvalósítani, akkor én már nagyon boldog leszek. 

Annak nagyon örülünk, ha maga a vendéglátás stabil, beállt módon működik. Mert így tudunk mi a férjemmel a finomhangoláson, az újításokon dolgozni. És számomra ez a legizgalmasabb része az egésznek!

Köszönöm szépen a beszélgetést! Követni fogom a fejlesztéseket, és a koncerteket nem hagyom ki! 

Kerékfy Pál

Mit hoz nekünk a nyár?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s