Megvédik a Rákóczi parkot?

Ugye, sokan emlékeznek, hogy már többször tollhegyre tűztem a kiemelten védett közparkunk rombolását? 

Idilli kép január 3-án a Rákóczi parkban

Tényleg elszomorított nap, mint nap látni, hogy a fák közé egyre beljebb és beljebb parkoló autók felszántják, sártengerré változtatják és betonkeménységűre tömörítik a valamikori zöldterületet.

Őszintén megörültem, amikor tegnap délben hírét vettem annak, hogy a park Brassó utcai oldalán munkagépek dolgoznak. Megvalósul az elképzelésem, javaslatom, hogy egy parkolósáv feladása árán megvédjük a park többi részét! 

Készül a parkoló a Rákóczi park szélén

A hajnali sötétségben és hószállingózásban elmentem közelebbről megnézni. Amit láttam, lényegében tetszett. Egy viszonylag fiatal fát láttam veszélyben, mert a törzséhez nagyon közel markolták ki a talajt. Ez valószínűleg megsínyli, ha ki nem is pusztul.

Kora délután a Thököly utca felől közelítettem meg a munkaterületet, ahol akkor már nem dolgoztak. Egész addig nem tűnt fel semmi, amíg a park szélén felhalmozott földkupacok közelébe nem értem. A sok karvastagságú gyökér a kupacok tetején szomorú látvány volt. Úgy látszik, abban a mélységben már elég sok fának a szétterjedő gyökerét “sikerült” elvágni. Azzal nyugtattam magam, hogy csak a fa egyik oldalán sérültek a gyökerek, talán nem olyan nagy a kár. Bár, ezt inkább egy szakember tudná megmondani – én nem értek hozzá. Éppen ezért nem is szoktam gyökereket elvagdalni.

Végigsétáltam a gyalogúton, átkeltem a gyalogátkelőn, sétáltam hazafelé, amikor feltűnt, hogy a Brassó utcában a Rákóczi út közelében a fák között dolgozik a munkagép. Hopp, itt valami más készül, nem egysávos párhuzamos parkolás. Odaballagtam, és sok gyökeret láttam a kitermelt föld között. 

Kezdeti örömöm elpárolgott, amikor azt láttam, hogy itt három oldalról vágják el a nagy fák gyökereit. Vajon ebből is kikeverednek kis károsodással? 

A gépkezelő megtisztelt azzal, hogy megszólított és érdeklődött, hogy mit fényképezek. Ez alighanem csak költői kérdés volt, hiszen látta. Rövid beszélgetésünk során kiderült számomra, hogy ő egyben kertészeti szakember is. Megnyugtatott, hogy nem lesz semmi bajuk a fáknak. Kételkedem, de legyen igaza! Jó lenne, ha még egy kertészeti szakember megerősítené a véleményét!

Hazafelé eszembe jutott a mondás: “Vigyázz, mit kívánsz, mert még teljesül!” Azt kívántam, hogy kulturált parkoló legyen a park szélén, és egyben védjük meg a parkot, a növényeket. Az első fele még teljesülhet, a második már nagyon kétséges. 

Ne igazolódjon be az aggodalmam! 

Kerékfy Pál

Korábbi cikkek ebben a témában:
Szívós aprómunkával pusztítják a parkot
Meddig folytatódik a parkrombolás?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s