Meddig folytatódik a parkrombolás?

Július közepén szóvá tettem itt és máshol is a Rákóczi park, kiemelten védett zöldterületünk, folyamatos rombolását.

Ugye, sokan látták, ahogy a zöldet kipusztító autók egyre beljebb és beljebb araszolva, már a fák közé állva változtatják ocsmány dagonyává a valamikori zöldterületet?

Valószínűleg tudomásul kell vennünk, hogy az úttest mellett kialakult egy “spontán parkoló”. Azt viszont nem kellene tűrnünk, hogy a sártengerré vált területen túlmenjenek, és a fák közötti területet is tönkretegyék.

Javaslatot is tettem: a parkoláshoz szükséges rész után fizikailag zárjuk le a parkot (sövénnyel, oszlopokkal, egyébbel), hogy beljebb ne tudjanak parkolni az autók.

A júliusi cikkem itt olvasható: Szívós aprómunkával pusztítják a parkot

Augusztus elején érdeklődtem ebben a témában jegyzőnknél, aki a helyi rendelet szerint a zöldterület védelme ügyében illetékes. Azt a választ kaptam, hogy a Rákóczi park területe nem lett felmérve és kijelölve, ezért nem történik semmi a védelme érdekében.

Ez nekem nagyon furcsa, de megértem, hogy a jegyzői intézkedéshez tényleg tudni kell, hogy hol vannak a határok. Remélem, hogy a határok kimérése hamar megtörténik, és a 2021-es szezon előtt gondoskodni lehet a parkunk megóvásáról!

A november 4-ei közmeghallgatásra a következő kérdéseket küldtem az önkormányzatunknak a parkunk védelmével kapcsolatban.


Tisztelt Polgármester Asszony!

A Rákóczi park Balatonakarattya kiemelten értékes és védett zöldterülete, közparkja. Helyi rendelet tiltja az ottani közlekedést, parkolást, a fák közé való behajtást.

Ezzel szemben, a Rákóczi parkot folyamatosan rombolják, egyes részeit teljesen tönkretették. A parkban a szezonban minden nap sok jármű parkol, nem csak az úttest mellett, hanem attól több méterre, a fák közé behajtva is (bár a rendelet tiltja az úttest elhagyását). 

2020. augusztus 27-én az ezzel kapcsolatos korábbi kérdéseimre azt a választ kaptam a Polgármesteri Hivataltól, hogy a rendeletet nem lehet betartani, mert a Rákóczi park határa nem ismert, kimérése nem történt meg.

Ezzel kapcsolatos kérdéseim a közmeghallgatásra:

 1. Milyen lépéseket tett Balatonakarattya Község Önkormányzata és a Polgármesteri Hivatal annak érdekében, hogy a Rákóczi park zöldterületét védő szabályokat be lehessen tartatni?
 2. Milyen további lépéseket terveznek a Rákóczi park zöldterületének védelme érdekében?
 3. Mikorra valósul meg a Rákóczi park járműmentesítése? Milyen módon?

Köszönöm a kérdés iránti figyelmét, és tisztelettel várom válaszát.

Kerékfy Pál


Íme a válaszok:

 1. Milyen lépéseket tett Balatonakarattya Község Önkormányzata és a Polgármesteri Hivatal annak érdekében, hogy a Rákóczi park zöldterületét védő szabályokat be lehessen tartatni?
  Rendeletet módosított, közterület-felügyelőt iskoláztatott be, aki ellenőrzi a területet és szükség esetén bírságol.
 2. Milyen további lépéseket terveznek a Rákóczi park zöldterületének védelme érdekében?
  Terület lehatárolásokat, szükség esetén parkoló létesítését, esetleg egyirányúsítást.
 3. Mikorra valósul meg a Rákóczi park járműmentesítése? Milyen módon?
  Megvalósult! A nyári szabálytalanságokat a közterület-felügyelet és a rendőrség útján kezeljük.

Meddig folytatódik a parkrombolás?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s