Vasút-villamosítás: mi történik Akarattyán? 1. rész

Talán nem csak engem érdekel, hogy mit csinálnak mifelénk, hogyan készül a villamosítás – ezért gyűjtöm össze és teszem közzé az információkat.

A kiindulási pont: Szabadbattyán és Balatonfüred között készül a 29-es vonal villamosításának első szakasza. Az építkezés eltart majd egy darabig, várhatóan 2021 áprilisában indulnak el a villanyvonatok.

A munkák szeptember közepén kezdődtek. Három hónap alatt elkészült a vezetékoszlopok alapozása, és sok oszlop a helyére került Szabadbattyán és Csajág között.  A munkák miatt néhány éjszakai vonat helyett buszok jártak. 

Nálunk nem tudták géppel végezni a földmunkákat, ezért emberi erővel, ásóval, lapáttal és csákánnyal ásták ki a 3-3,5 méter mély gödröket. Beszélgettem ott dolgozó emberrel, tőle tudom, hogy volt olyan lyuk, amit három napig ástak, mert csákányozni is kellett a mélyén. Jó kis munka! Én biztos nem tudnék egy ilyen mély és szűk gödörben dolgozni! 

Január közepén fogtak neki a legnagyobb feladatnak, az alagútban lemélyítik a pályát, hogy beférjen a felsővezeték. Ezért teljes vágányzár van, buszok járnak a vonatok helyett. Erről itt írtam: Vonatozás január közepétől április végéig.Az alagút környéke munkaterület lett, belépni tilos. Ezzel a Koppány sorra vezető erdei út is használaton kívül került. Remélem, májustól visszakapjuk!
Nem járnak vonatok, ezért a fénysorompókat kikapcsolták. Anyagszállítás és munkagép-forgalom van, ezt a hírek szerint jelzőőrök biztosítják. Én nem láttam még jelzőőrt. Mindenesetre közlekedjünk óvatosan mindenhol, különösen a beláthatatlan kanyarban a Debreceni lejárónál lévő gyalogos átjárónál. 


Az alagútnál folyó építkezést két irányból közelítik meg a teherautók és a munkagépek.

Csajág felől az Állomás utca végén, a Köves útnál, lévő átjárótól láttam egy “kétéltű” munkagépet az alagút felé menni. Maga előtt tolt egy kiskocsit, azon voltak a vastag csövek. Talán alagcsövezni fognak. Itt kialakítottak egy nagy placcot, oda érkeznek a teherautók az épülő Állomás utcán keresztül. 

Csittényhegy felől a Bezerédj strandra vezető gyalogút vasúti átjárójánál hajtanak fel a sínekre a teherautók. Itt elbontották a korlátot, és zúzott követ terítettek a sín mellé, így teremtették meg a teherautók számára az utat. 

Eleinte nem értettem, hogy miért írták azt, hogy nehéz teherautók járnak majd Akarattyán, hiszen közúton nem is lehet elérni az alagutat. Most már megértettem! Remélem, nem okoznak kárt az útjainkban és a házainkban.

Folytatás: 2. rész

Kerékfy Pál

További olvasnivaló: http://iho.hu/hir/megkezdodott-a-29-es-villamositasa-191107

Vasút-villamosítás: mi történik Akarattyán? 1. rész” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s