Járda helyett …

Örülünk, ha végre lesz normális járda! Miért nem örülök mégsem annak, amit a Rákóczi úton terveznek?

Hallom innen-onnan, hogy a Rákóczi út páros (Balaton felőli) oldalán készül egy kerékpárút az Ybl Miklós utca (Lila ABC) és a Koppány sor (Kiskakukk) között. Ez egyben járdaként is szolgál majd, lesz hol közlekedniük a gyalogosoknak ezen a szakaszon.

Nagy szükség van járdaépítésre a Rákóczi út mentén, mert alig van használható járdánk! Kérdezhetnék, hogy mire is kellene nekünk mindkét oldalra járda, amikor így sincs tömeg, elférünk. Azért kell, hogy mindkét oldali ingatlanok szabályosan és biztonságosan megközelíthetők legyenek a gyalogosok számára is. A 71-es úton nem biztonságos itt-ott, bárhol átmenni. És még szabálytalan is, mert a KRESZ szerint lakott területen belül főútvonalon csak gyalogátkelőhelyen és útkereszteződésben szabad átkelni. Ha ez a szabály, miért nincs járda mindkét oldalon? 

Nyilván senkit sem érdekel a biztonságunk annyira, hogy foglalkozzon ezzel! Az mégsem igaz, hogy senkit, hiszen a tavalyi kérdésemre elég sokan mondták azt, hogy szerintük kell járda. Sajnos “az emberek” véleménye nem nyom sokat a latban … 

Na szóval, mi is készül a Rákóczi út mellett, és miért nem jó, sőt rossz az?

A Kisfaludy sétányról az Ybl Miklós utcán keresztül ér ki a tervezett új bicikliút a főútra, innen a 71-es út mentén folytatódik Kenese felé. A Balaton felőli oldalon lenne a kétirányú bicikliút, ami közös lenne a gyalogosokkal. Így ütnének két legyet egy csapásra.

Mi történik, amikor gyalogosok és járművek osztoznak egy útfelületen? Akarattyán az Árpád utcában van tapasztalatunk, és az nem jó. Ez a tervezett Rákóczi úti új szakasz még meredekebb, aligha fognak lassan csorogni lefelé a biciklisták. Miért is tennék?

Mit mond a KRESZ azokról a helyzetekről, amikor gyalogosok és járművek közösködnek? Ha jármű (pl.: kerékpár) is használhatja a járdát, akkor legfeljebb 10 km/óra sebességgel haladhat. Miért? Azért, mert nem tudja elkerülni az ütközést a váratlan mozgásokat végző gyalogosokkal, ha gyorsabban megy. Máshol azt mondja a szabály, hogy legalább másfél métert szabadon kell hagyni a gyalogosok számára. Miért kell ilyen széles hely nekünk? Gondoljunk arra, aki babakocsit tol, kerekesszékkel közlekedik, vagy kisgyerekkel kész fogva sétál! 

Mekkora az esélye annak, hogy a 10-zel gurulnak majd lefelé a biciklisták? Szerintem nulla. Hogy fogják elkerülni a gyalogosokkal és az ingatlanokról kihajtó autókkal való ütközést? Ki lesz a hibás, ha ütköznek? Hadd mondjam azt, hogy nagyjából mindegy. Az eredmény ugyanaz. A gyalogos és a biciklista is sérül. Az utóbbi sokkal nagyobbat tud esni.

Mondhatnánk, hogy ez jó első megoldásnak, és majd javítunk rajta. Addig is lenne valami azon az oldalon, ahol most alig vagy egyáltalán nem járható zöldfelület van. Nem, ez első megoldásnak sem jó! Ha ez így elkészül, akkor hosszú időre végleges megoldás lesz, ott belátható időn belül nem lesz járdánk. Ne hozzunk létre egy új baleseti veszélyforrást, ha nem muszáj!

Utasítsuk el teljesen ezt a nagyszerű új balatoni bicikliutat, ami majd sok-sok hazai és külföldi biciklis turistát hozhat nekünk? A turista valóban fontos szempont. Viszi a világba a jó hírünket, és ez újabb vendégeket jelent. Az első súlyos balesetig. Mikor lesz az? 

Mi a jó megoldás? Jó megoldás az előző útvonal, amiről már több mint egy éve is hallottunk? Az az Ybl Miklós utcától a Botond utcáig menne ugyanezen az útvonalon, onnan a Botond utcán le a Koppány sorig, majd azon fel a Rákóczi útig. A Botond utca még a Rákóczi útnál is meredekebb, keskeny utca. Ezen is nehezen tudnám elképzelni a biztonságos megoldást. 

Van javaslatom? Van! A Rákóczi út szükségtelenül széles, abból le lehetne választani mindkét oldalon egy-egy kerékpársávot azok számára, akik a főúton akarnak biciklizni. Sőt, a páros oldalon még a rendes járdát is meg lehetne csinálni. Nemzetközi tapasztalatok szerint lakott területen belül a keskenyebb úttest hatására csökken az autók sebessége, és kevesebb lesz a baleset. Tanuljunk a jó példákból!

Van kész tervem? Nincs. Azt közlekedésmérnök tudja elkészíteni (ha megrendelik tőle). 

Miért beszélek én bele ebbe a szakmai kérdésbe? Ugyan szakmai kérdés, aminek eldöntésére nincs jogosítványom, így nem is fogom eldönteni, de a biztonságot értem, és van véleményem róla. 

Nem csak nekem van véleményem! Tavalyi kérdőívemre a válaszadók egyértelműen kijelentették, hogy fontos a számukra a gyalogosok, a gyerekek, az idősek biztonsága. Azt mondták, hogy szükségesnek találják a kétoldali járdát a főútvonalon. Ezzel szembe menne az általam (és sok más akarattyai által) kritizált megoldás. A képviselőink és a közlekedési szakemberek feladata, hogy megtalálják a biztonságos és szabályos megoldást. Ösztönözzük őket erre, fejezzük ki a véleményünket ebben a kérdésben!

Kerékfy Pál

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s