Menjünk színházba!

Arról már írtam néhányszor, hogy a vendéglősöktől vásároljunk (elvitelre) ebben a helyzetben is, ha majd szeretnénk beülni hozzájuk, amikor vége lesz ennek a mizériának. Ugyanezt a színházakról is el lehet mondani, bár színház nincs Akarattyán.

A kép forrása: csodalatosmagyarorszag.hu

A megyében viszont vannak színházak, és az ő túlélésük is fontos lehet nekünk.

Néhány lehetőség, javaslat következik.

Pannon Várszínház

Az előadásaik listája itt található: 2020/21-es évad.

Az új bemutatók közül engem a Virágot Algernonnak érdekel a legjobban. Könyv először 1959-ben jelent meg (Daniel Keyes: Flowers for Algernon), és sok magyar kiadást is megélt, tehát meglehetősen koros lett mára. Én egyetemista koromban ismerkedtem meg vele (ez se tegnap volt), de szerintem még ma is érdekfeszítő és aktuális a mű. Ma is “játszik” a tudomány emberek életével, nem egyszer felelőtlenül játszik. Ma is fennáll a kérdés, hogy a tudomány érdeke, az emberiség érdeke alapján mit engedhetünk meg magunknak az egyes emberrel szemben. Sőt, az a kérdés is fennáll, hogy vajon meg tudjuk-e ítélni egyes cselekedeteink másokra gyakorolt hatását …

Most erre éppen nem lehet online jegyet venni, de van néhány előadásuk, ami elérhető.

 • Goldoni: A FŐNÖK MEG ÉN MEG A FŐNÖK (Megtekinthető: 2021. 01. 29. – 02. 05. )
  Ez egy klasszikus vígjáték, amit Goldonitól várunk is. Idézet az ismertetőből:
  Truffaldino felcsap pizzafutárnak. Az első kiszállítás a tarantói maffia rettegett főnöknőjéhez viszi – és a kapuban karambolozik a közeli város maffiájának főnökével.
 • Dosztojevszkij: BŰN ÉS BŰNHŐDÉS (Megtekinthető: 2021. 01. 29. – 02. 05.)
  A színház műfaji meghatározása: alternatív krimi. Ez engem meglep, mert én inkább lélektani drámaként gondolok Dosztojevszkij regényére. Emlékeztetőül egy idézet az ismertetőből:
  Raszkolnyikov, a tehetséges, ám szegény sorban élő egyetemista fiú előre megfontolt szándékkal gyilkosságot tervez. Tettét – melyet precízen felépítve végre is hajt – racionális érvekkel, a történelemből vett példákkal igazolja.
 • Dumas: MONTE CRISTO GRÓFJA (Megtekinthető: 2021. 02. 05-12.)
 • Heltai Jenő: SZÉPEK SZÉPE (Megtekinthető: 2021. 02. 05-12.)

A színház online újságja itt olvasható: PannOnline.

Veszprémi Petőfi Színház

Igen bőséges ajánlatot terveztek erre az évadra: 2020/2021-es évad. Sajnos most egyelőre csak várhatunk és remélhetünk, hogy ezek a tervek a következő évadban megvalósulnak, mert – ha jól kerestem – nincs online előadása a színháznak.

Hangvilla

Sajnos a Hangvilla sem működik jelenleg, és online előadások sincsenek.

Az épületben a színházi próbák (a szabályok betartása mellett) folynak, készülnek a rendezők és a színészek, hogy nagyszerű előadásokat tarthassanak nekünk.

Országosan

A jegy.hu kínálatában elérhető online előadások teljes listája: Online események.

Aki a Pannon Várszínház Bűn és bűnhődés előadásáról lemaradt (vagy érdekli egy másik változat), február 5-én 18 óra és 6-án 14 óra között megnézheti a Szkéné Színház online vetítésén is. Jegyek: https://online-szkene.jegy.hu/

További előadások (élő vagy felvételről sugárzott) találhatók az eSzínház portálon, amit az Alapítvány a Magyar Színházakért működtet, amelyet maguk a színházak hoztak létre és irányítanak, és a filmes szakma legjobbjaival készíti a felvételeit. Érdekesség, hogy náluk havi előfizetés is vásárolható.

Sok további hazai és nemzetközi előadásról olvashatunk a Csodálatos Magyarország oldalán is. Néhány intézmény: Magyar Állami Operaház, Müpa, Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ), a bécsi Staatsoper, a Detroiti Szimfonikus Zenekar, a Párizsi Filharmónia, a Párizsi Opera és a Berlini Filharmonikusok. Ezek az előadások jellemzően ingyenesen elérhetők.

Óriási a választék, mindenki mehet otthon színházba!

Kerékfy Pál

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s