Nekem a Balaton, de hol?

Fantasztikusan népszerű lett a Balaton és Akarattya tavaly! Nem méltatlanul, és nem érdemtelenül, ezt bátran állíthatom. 

A tavasszal beütött járvány felértékelte a csodás hazai helyeket, aminek örülök, és okkal örülünk sokan, csak éppen néhány település nem tud mit kezdeni ezzel a hirtelen felfutással. Sok ilyen példáról olvashatunk a sajtóban. 

Akarattya sem kivétel! Az eddigi túlterhelt helyek (Kisfaludy sétány, Rákóczi park, Koppány sor, Aligai utca) mellé felzárkózott a Gáspártelep is. A kétirányú forgalomra teljesen alkalmatlan Sirály utcán már 2019 nyarán óriási volt a forgalom a kerékpárút felújítása után. Erre még rátett az idei vírusos év, aminek hatására nagyot ugrott a biciklis forgalom.

Nyáron megnyílt Nánásiék üzlete, ami rengeteg újabb embert vonzott ide hozzánk. Nem ok nélkül! A nagy forgalmat nem kizárólag a közismert tulajdonosok hírneve és kedvessége okozza, mert az áru és a kiszolgálás is első osztályú

De ez óriási baj, mert nem tud mit kezdeni Akarattya a megnövekedett forgalommal! Az üzlet megnyitása óta folyamatosan panaszkodnak a Gáspártelepen lakók és nyaralók a sok autó és a padkán parkolás miatt. Hasonlóan rossz lett a helyzet, mint a fent említett helyeken. Néhány gáspártelepi erős érdekérvényesítési képességgel rendelkezik, így elérték, hogy az önkormányzat felfigyelt a problémára, és elkezdett a megoldással foglalkozni.

Kikerültek “Megállni tilos!” táblák, de ez semmit sem ért, mert csak az úttesten való megállást tiltja a tábla – a túl keskeny úttesten pedig egyébként sem áll meg senki. Később megjelent néhány “Lakó-pihenő övezet” tábla is, de ezek sem tették lehetővé a rendőri intézkedést, mert nem szabályosan jelölték ki az övezetet.

Most, ezen a hétvégén, egy nagy változás történt. A jelek szerint kikerült az összes hiányzó tábla, és a rendőrök elkezdték az ott lakókat is büntetni a saját ingatlanuk előtt a padkán való parkolásért. Mit mondjak, nem felhőtlen az örömük! 

Mindeközben Nánásiék folyamatosan kérték a látogatókat a videóikban, hogy ne autóval érkezzenek, hanem sétáljanak a 800 méterre lévő nagy parkolóból, de ez a kérés kevés embernél talált értő fülekre. 

Másik vonalon, már júliusban elkezdték keresni a kisbolt új helyét, de eddig minden terv kútba esett. Most viszont már közelről látszik a fény az alagút végén! Korábbi sikertelen próbálkozások után mégis létrejöhet az új üzlet a nagy parkolónál, ahol a gáspártelepi problémák nem ismétlődhetnek meg. Van sok hely parkolásra, és a közvetlen közelben nem lakik, nem nyaral senki. 

Nagyon várom az áprilist, ami remélhetőleg részleges nyitást is hoz majd! Hiába finom a kávé, a kávézás nekem nem csak a kávé megivását jelenti, hanem az üldögélést, a beszélgetéseket is. Ezt remélem ismét megkapni az új helyen. És ezt kívánom mindenkinek, aki szeret így kávézni (teázni, borozgatni, sörözni, sütizni – a kívánt aláhúzandó).

Addig is: mindenkit arra biztatok, hogy bátran használja a lábát, ahogy én is teszem.  A séta nagyon jót tesz a kávé és süti előtt és utána is. Kipróbáltam! 

Kerékfy Pál

Interjúsorozat Nánásiékkal: Nekem a Balaton – szubjektíven

Utóirat: Mit is jelent a “lakó-pihenő övezet” tábla (kivonatosan): 

  • Lényegében csak az hajthat be, akinek valami dolga van ott, pl.: ott lakik, vendégségbe megy vagy árut szállít, szemetet visz el, költöztet, építkezésen van dolga és hasonlók.
  • Korlátozás nélkül behajthat: kerékpár.
  • 20 km/óra sebességkorlátozás van.
  • Ha nincs járda (és a Gáspártelepen nincs), a gyalogosok az egész úttesten közlekedhetnek (eddig is így volt). 
  • Járművel várakozni csak az erre kijelölt területen szabad – és ez okozza most a felháborodást. Sokan azt gondolták, hogy az ott lakók, ott nyaralók és a vendégeik kivételek ez alól a szabály alól, de ilyesmit nem említ a kresz. 

https://www.kresz.info/kozlekedes_lako-piheno_ovezetben.php

Nekem a Balaton, de hol?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s