Lebontanák a régit, új állomásépületet terveznek Akarattyán

Az akarattyai megállók kimaradtak a villamosítás idején végzett átépítésekből, ezért most egy külön projektben lesznek átépítve.

A többi állomás is új (magasított) peront és akadálymentes elérést kap. Nálunk a magasított peronok már évekkel ezelőtt elkészültek, ezért ezekkel nem kellene foglalkozni, de a mostani terv állapotfelmérése szerint nem megfelelő a peron magassága, újabb 25 centit emelni kell rajta.

Ezeket a célokat tűzték ki:

 • az utazóközönség igényeinek költséghatékony kielégítése,
 • az utazóközönség részére nyújtott szolgáltatás minőségének javítása,
 • a tervezési helyszíneken a meglévő épületállomány funkcióvizsgálata és racionalizálása, ezzel párhuzamosan az épületek üzemeltetési költségének csökkentése.
 • a felújított vasútállomások arculati és funkcionális illesztése a Balatoni desztináció turisztikai adottságaihoz és fejlesztéseihez.

A meglévő épülettel kapcsolatban ezt állapítja meg a terv:

Földszintes, magastetős, a 80-as évek végén épült (tervezte: MÁVTI) épület, kőburkolattal kiegészített vakolat architektúrával, cserépfedéssel. Az épület egyszerű tömegű, építészeti megjelenése, részletmegoldásai, homlokzatai a 80-as évekre jellemző posztmodern szemléletet tükrözik. A nyílások szegmensíves, vakolt keretezésű kialakítása a történeti stílusokra utaló, egyfajta romantikus attitűd. Az épület építészeti szempontból nem képvisel értéket, viszont egyszerű tömege, a helyi építési szokásoknak megfelelő anyaghasználata, tornácos kialakítása révén barátságos épület. Az utcaszint felőli fő megközelítés nézőpontjából a mélyen fekvő épület kontyolt cseréptetős látványa kifejezetten előnytelen, s figyelembe véve a közintézményi rendeltetést is, sem funkcionálisan sem településképi szempontból nem előnyös.

Nos, azzal teljesen egyet tudok érteni, hogy barátságos az épület. Én is kifejezetten kedvelem a mostani épületet. 

Az egyetlen igazi probléma a megállóval az Állomás utcából való megközelítés nehézsége. Erről ezt írja a terv: 

A parkolóból az állomás épület mellett húzódó lépcsőn lehet megközelíteni a peront. A gyalogosok és kerékpárosok megközelítése leginkább a Balaton és 71-es út felől várható. Innen ma is vezet egy rámpa a peronra, amelynek hosszesése sajnos nagyobb az akadálymentes közlekedést is lehetővé tevő értéknél. A szélessége csak 1 személy haladását teszi lehetővé. (…) Az állomás végén található meglévő beton lépcső balesetveszélyes, használaton kívüli. A rézsűn elhelyezkedő meglévő beton rámpa meredek 7% lejtésű, nem akadálymentes. A rámpa szegély hiányában a rézsű felől bemosódott. A gyalogos lejutást jelenleg az épület melletti beton lépcső biztosítja. Az épület túloldalán a rézsűn kitaposott meredek füves meredek rámpa található.

A terv összességében ezeket a problémákat sorolja fel a mostani megállóhellyel kapcsolatban:

 • kedvezőtlen a látványa az Állomás utca felől
 • családi házra emlékeztet az épület megjelenése
 • a mosdók elhelyezése kedvezőtlen, mert külső a megközelítésük
 • szűkös a tornác alatti várakozótér
 • a pénztárnak nincs bejárati zsilipe és külön vécéje
 • a peronnak nincs akadálymentes megközelítése
 • az Állomás utcai parkoló szélén nincs leesés elleni védelem
 • a peron szintjét meg kell emelni.

Mi épül?

A fenti pontok közül az első 5 érinti az épületet.

Ezek indokolják a meglévő épület bontását, és egy új építését, ami, “a 29-es vasútvonalon létesítendő típusépületek sorába kíván illeszkedni, a prototípus arculatát követve, azt tovább gondolva, kétszintes kialakításúra továbbfejlesztve. A kétszintes kialakítással az épület már az utcaképben is meghatározó elemként jelenik meg, egyfajta kapuzatot képezve a peron lejáratainál (lépcső, lift)”

“A tervezett új épület nem csak arculati szempontból képvisel jobb minőséget, mint a meglévő épület, hanem utasáramlási, utaskényelmi szempontból és funkcionális elrendezését illetőleg is jobb helyzetet teremt. A fedett-nyitott terek alapterülete nagyjából kétszeresére növekszik a peron szintjén, nincsenek beláthatóságot zavaró oszlopok, a váró földig érő üvegfalakkal transzparens kapcsolatot létesít a peronnal, az utas mosdók közvetlenül a fűtött-hűtött váróból nyílnak.”

Néhány egyéb érdekes adat: 

 • összesen legalább 6 parkolóhely biztosítandó, amiből legalább 1 parkolóhelyet akadálymentesen kell kialakítani részben MÁV tulajdonú telken, részben közterületen
 • összesen legalább 7 kerékpár tároló biztosítandó az utca szintjén, az épület fedett/nyitott terében.

Mi lesz az építkezés alatt, hogyan fogunk vonatozni? 

Az épületet, a lejáró lépcsőt és a peront elbontják. Ezen a helyen egész biztosan nem fog megállni a vonat, itt nem lehet majd fel- és leszállni. 

A terv szerint:

Az épületben jelenleg működő vasúti üzem szempontjából fontos távközlési helyiség és berendezések vannak. Az épület bontása és az állomás átépítésének idejére a távközlési berendezések az épületből ideiglenesen kitelepítendők, biztosítva azoknak a folyamatos működését.”

Arról nem szól a terv, hogy a közlekedésre milyen megoldást találtak ki. Talán még nem is találták ki …

Arra számítok, hogy Kenesére buszozunk majd, mert azt az állomást most építik át, akkor amikor egyébként sem járnak a vonatok.

Mi a véleményünk?

Most nem az épülettel kapcsolatban van lehetőségünk (január 23-áig) véleményt nyilvánítani – ahhoz nyilván semmi közünk.

Önkormányzatunknak az a feladata, hogy a helyi építési szabályokat módosítsa az építkezés érdekében. Létre kell hozni egy új építési övezetet, amiben pontosan azok a szabályok, amik megfelelnek ennek a tervnek. Az igényelt változtatások nem jelentősek (a beépítettséget kell 30-ról 40%-ra emelni és a telekhatártól való előírt távolságot kell csökkenteni). 

Úgy gondolom, hogy ezzel kapcsolatban nem érdemes kifogást emelni. Én biztos nem fogok, de persze mindenki szabadon dönthet. 

Ami magát az egész projektet illeti, azt ellenzem, nem érzem indokoltnak az épület lebontását.

 • Nekem tetszik, olyan “otthonos” hangulata van.
 • Az épülettel kapcsolatban felsorolt problémákat nem érzem súlyosnak.
 • A megközelítést valóban javítani kell, de ahhoz nem kell új épület.
 • Véleményem szerint a jelenlegi épület az épített örökségünk része, és ennek megfelelően kell kezelni, védeni.

Ezért kell a helyi önkormányzatnak fellépnie a bontás ellen.

Levelek a meglévő épület lebontása ellen:

Előzmények

A vasútvillamosításhoz eredetileg (a 2016-ban kiírt pályázat szerint) hozzátartozott volna sok egyéb korszerűsítés, például az összes állomáson és megállóban a peronszint emelése is, de ezek a munkálatok nem fértek bele az akkori költségvetésbe. 

Már 2012-ben elkezdtek foglalkozni a témával. A beruházás szerepel a 345/2012. (XII. 6.) Korm. rendeletben mint nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás. A területre NIF Zrt. megbízásából 2012 folyamán helyszínekre bontott Tanulmányterv készült.

2019. végére elkészültek az állomások és megállóhelyek építészeti, környezetrendezési és peronátépítési korszerűsítését bemutató vázlattervek.

Maga a terv (a címlapján lévő keltezés szerint) 2020 áprilisában készült. Az a dokumentum, amit az önkormányzati honlap most közzétett, 2020 novemberi.

Kerékfy Pál

Források: 

Lebontanák a régit, új állomásépületet terveznek Akarattyán” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Mi , szülök, nagyszülök és unokák, csak vonattal közlekedünk és nagyon meg vagyunk elégedve a mostani barátságos épülettel, megdobban a szivünk amikor meglátjuk a vonatról. Csak három éve származtunk át Csopakról és napi szinten örülünk a szebb/kedvesebb állomásnak és a szebb kilátású, jobb talajú strandnak. A tervezett épület semmitmondó, jellegtelen és nem illik a nyaralóövezetbe. Teljesen tájidegen!! A mostani épület szépen öregszik amit a tervezettröl nem lehet elmondani. Minden valamire való épitész feladata a megfelelö tájjelleghez való azonosulás.

  Kedvelik 1 személy

  1. Köszönöm szépen a véleményét és támogatását!
   Érdemes az önkormányzatnak is írni. Úgy gondolom, hogy jelentős muníciót jelent a tárgyalások során a sok ember véleménye.

   Kedvelés

 2. Tisztelt Kerékfy úr!
  Nekem úgy tűnik, ön nincs tisztában a műszakilag gazdaságosan megoldható, és a fölösleges pénzkidobás fogalmaival. A jelenlegi épület nem képvisel semmilyen építészeti értéket, még csak nem is régi, nagyjából 30 éve épült. Ennél vannak sokkal kiemelkedőbb lakóházak a településen. Funkcionálisan egy nagy nulla és semmilyen fejlesztési potenciál nincs a mostani megállóban.
  Kérem, ne a politikai haszonszerzés vezérelje, amikor ilyen tartalmú cikket tesz közzé, ami másra nem alkalmas, csak a közvélemény hergelésére.

  Kedvelés

 3. Ugye nem gondolja komolyan senki, hogy egy nagyobb, emeletes, liftes épület üzemeltetése olcsóbb lesz?

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s