Időutazás

A ‘70-es évek két nagy művészével találkoztam vasárnap este a Latinovits-Bujtor Játékszínben Veszprémben. 

Két fiatal színész személyesítette meg őket. Mindketten kiválóan énekelnek, amit már sokszor bizonyítottak. A korábbiakhoz képest volt egy fontos különbség: most a legtöbb dalt szólóban adták elő, és így sokkal több időt töltöttek egyedül a színpadon, mint más előadásokban, amikben láttam őket. Találkoztam már velük több operettben és musicalben, valamint három sokszereplős táncdalműsorban, és most egy kicsit már oldalukról is megismertem őket. 

Cserháti Zsuzsa és Máté Péter életútját, művészetét párhuzamosan, két, egymás mellett lévő, de szeparált díszletszobában látjuk. “Az életem egy kész regény”-től indulva, a “Száguldás, Porsche, Szerelem”-nél összetalálkoznak és végre együtt száguldanak. 

A magányos (és sokszor szomorú vagy melankolikus) számok után végre kivirulnak, amikor még külön-külön, de már a strófákat egymásnak átadva élik át az “Sz-P-Sz”-t. 

Amíg idáig eljutunk, Cserháti Zsuzsa magányos énekesnőként jelenik meg a színpadon, és látjuk Máté Péter zaklatott zeneszerzői munkáját. Természetesen, ő is elénekli dalait. 

Végül, egyszercsak lehullik a közöttük lévő fal, összetalálkoznak, együtt énekelnek. A “Mondd mit ér” már közös daluk. 

Cserháti Zsuzsa szerepében Hirschl Laurának nagyszerű lehetősége van megmutatni kiváló énektudását, szép hangját. Máté Péter zeneszerzői és énekesi karakterét Keller Márton mutatja be, nagyon jól. 

A két fiatal színészt már sokszor láttam együtt játszani és énekelni. Most is bebizonyosodott, hogy nagyon jól összeillenek, ilyenkor virulnak ki igazán. “Mondd mit ér”: a finálét többször visszatapsoltuk, nem egykönnyen engedtük le őket a színpadról. 

Színpad: Valójában nem is színpad, mert nincs megemelve a játéktér, és tőlem 2-3 méterre énekeltek. Szeretem közelről élvezni a színészi játékot, mert így minden apró rezdülésüket látom. Itt, a Játékszínben, még inkább, mint a nagyszínházban. 

Természetesen élő zenére énekelnek, erről Pingiczer Szilárd zongorajátéka gondoskodik. A zenés színházi estét a színház igazgatója, Oberfrank Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész rendezte, akinek munkásságát éppen idén március 15-én ismerték el Kossuth-díjjal. 

A bemutató április elsején volt. Ebben a hónapban lesz még néhány előadás. Akit érdekel, csapjon le a jegyre mielőbb, nehogy lemaradjon! 

Ez a második zenés színházi estém volt a héten. Hétfőn a vörösberényi Kult-Magtárban láttam a Kis éji zenét. Ennek semmi köze Mozarthoz, és nem is igazán éji, hiszen este 6-8-ig tart. Itt is ketten vannak a színpadon: Kálloy Molnár Péter és Farkas Izsák zenél és beszélget. Minket is megénekeltettek, sőt egy dalt is megalkottak a közönség témajavaslata alapján. Kálloy Molnár azt mondta, hogy minden alkalom egy kicsit más, vagyis felfedezés a közönség számára is. Jó hangulatú este volt, jó szívvel tudom ajánlani. 

Kerékfy Pál

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s