Tök jó nap volt

Idén is nagyon élveztem a Tök jó napot, és ezzel nem voltam egyedül.

A Balatonakarattyai Nyugdíjas Klub hagyományos októberi családi napja évről-évre jó hangulatban, főleg gyermekes családok részvételével zajlik, de a felnőttek is nagyon jól érzik magukat. Idén sem volt ez másképp!

A Nyugdíjas Klub legaktívabb tagjai már otthon elkezdik az előkészületeket, amik nagyon fontosak: palacsinta, tea, forralt bor, sokféle édes és sós sütemény készül. A kezdés előtt egy órával már a helyszínen vagyunk, terítünk, előkészitjük az asztalokat, daraboljuk a sütnivaló tököt. Közben Marika befűti a kemencét, amit a Polgármesteri Hivatal dolgozói már kiszállítottak a Rákóczi parkba a tűzifával együtt.

Kezdésre az ötletes dekoráció is elkészül. Különböző termények és növények mellett egy színes falevelekkel borított figura is díszíti a színpad környékét. 

A Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület által vásárolt faragni való tökök egy kupacban várják az alkotó kedvű gyerekeket és felnőtteket. Faragás közben ki-ki elfogyaszt egy-egy palacsintát, amihez sokféle házi lekvár mellett kakaót vagy akár mézet is kérhet. A “pult” mögött dolgozó klubtagok minden kívánságot teljesítenek. Szilvi körbejár a musttal és forralt borral, amit otthonról hozott. 

Időközben a tök is megsül, és azért is jönnek az asztalokhoz kicsik és nagyok. Befut egy család, akik nem tudtak az eseményről, csak erre sétáltak. Ők is választanak maguknak tököt, és – ha kis hátránnyal is – nekifognak a faragásnak. Őket is megvárta a zsűri az értékeléssel.

Ahogy mondani szokták, a zsűrinek nem volt könnyű dolga. Nagyon eltérő felfogásban, különböző ötletek alapján készültek a faragások. Én figyeltem az alkotás folyamatát is, láttam, hogy melyik tök kié, ezért nem vállaltam a részvételt a döntésben. Eljött hozzánk két kedves veszprémi nyugdíjas társunk, ők segítettek az elfogulatlan értékelésben. 

Az első helyezett egy nagy tortával lett gazdagabb. A második és a harmadik is szép ajándékokat kapott, és minden résztvevőnek jutott valami apróság. A dobogósok megkapták a Fürdőtelep Egyesület ajándékát is: az idén kiadott helytörténeti könyvet. A színvonalas kötet a “Falukönyv – Akarattyai Találka” címet viseli, és négy könyvbemutatón is találkozhatott már vele a nagyközönség.

Az esemény Balatonakarattya Község Önkormányzata anyagi támogatásával jön létre minden évben. Köszönjük! 

Nagy öröm volt nekünk, szervezőknek a jókedvű gyerekek és felnőttek látványa. Ők adnak új és új lendületet, hogy minden évben megrendezzük ezt a tök jó napot!

Kerékfy Pál

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s