Akarattya szerelmese ismét itthon

A hetes szám egy misztikus jegy.

A mesékben közismertek a hét törpe, heted-hét ország, hét testvér, hét év szolgálat, hétmérföldes csizma, a farkas és a hét kis kecskegida, a világ hét csodája, a hét hét napja, … fogalmak.


Ezt a cikket 2017-ben írtam Sorger-Babucs Erzsébet második akarattyai kiállítása alkalmából.


Akarattya szerelmesének Sorger-Babucs Erzsébetnek is fontos lett ez a szám. Hét év után ismét elhozta képeit Akarattyára.

A művésznőt igen szoros kapcsolat köti ide. 1960 óta minden nyáron itt tölt néhány hetet Csaba utcai nyaralójukban, és 40 éve immár családja is örömmel vakációzik Akarattyán.  Nyelvi problémája senkinek sincs, hiszen még német férje is megtanult magyarul, gyermekei pedig, Sabina és Christian két nyelven nőttek fel.

Erzsébet 2015-ig informatikusként dolgozott Münchenben. Ezalatt csak szabad idejéből szakított időt a festésre, művészeti továbbképzésre. A kitartó képzés és a festészet nagy szeretete lehetővé tette számára, hogy 1999 óta rendszeresen kiállítja műveit. Többek között Münchenben, Franciaországban és még Amerikában is bemutathatta képeit. Afrika kivételével minden kontinensen vannak képeinek tulajdonosai.

Nagy elismerés számára, hogy 2012 óta a „Királyi jogokkal felruházott Müncheni Művészi társulat 1868“ (Münchener Künstlergenossenschaft königlich privilegiert 1868 = MKG1868) tagja lehet.      Ezt a társulatot II. Lajos német király ruházta fel különleges privilégiumokkal. A művészkör évi nagy kiállításain részt vehettek a magyar festészet kiemelkedő alakjai, mint Munkácsy Mihály, Szinyei-Merse Pál, Benczúr Gyula, Hollósi Simon és még sokan mások. A társulat 2018-ban ünnepli 150 éves jubileumát. Sorger-Babucs Erzsébet immár mint elnökségi tag és a szervezet sajtófelelőse nemcsak mint művész, hanem mint aktív szervező is tevékenykedik. Minden bizonnyal ő az első magyar művésznő, aki az elmúlt 150 évben az MKG elnökségi tagja lett.

Erzsébet nemcsak művészi téren vállal közérdekű munkát. 25 éve a Bajor-Magyar Fórum társasági szervezet főtitkára. A Fórum célja a magyar-német (bajor) kapcsolatok elmélyítése, és a határon túli magyarok összefogása. A jelenleg 260 fős társulat a legaktívabb és legrégebbi hasonló jellegű szervezet Bajorországban. Sorger asszonyt ezért a munkájáért 2015-ben Áder János köztársasági elnök a „Magyar Érdemrend lovagkeresztjével“ tüntette ki.

A művésznő napjai igen aktívak, de persze marad ideje legkedvesebb tevékenységére a festészetre is. Impresszionista, naturalista képein közeli, távoli élményeit, tájakat, virágokat, mezőket, parasztházakat és Japánban látott pagodákat stb. fest meg.

Akarattyára egy külön „kollekcióval“ készült. Képei tükrözik a Kisfaludy sétányról szinte méterenként a szemlélő elé táruló újabb és újabb gyönyörű látványokat. A művészetek völgyében tett kirándulások, néhány erdélyi benyomás, balatoni naplemente, Segesvár látképe és még pár más téma festményben megörökítve ugyancsak Akarattyára utazik.

Az Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület tagjaként Erzsébet nagy örömmel hozta el nekünk festményeit. Különleges alkalom ez számára, mert ez az 50. kiállítása.

A honlapján és Facebookon további információk, képanyagok láthatók:

www.sorger-erzsi.de

https://www.facebook.com/elisabeth.sorger.10

Kerékfy Pál

A fenti cikk megjelent a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület által idén kiadott könyvben, azonban a könyv szerkesztője és kiadója megváltoztatta a cikk címét, és nem tüntette fel a nevemet a cikk szerzőjeként.

Akarattya szerelmese ismét itthon” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s