Múzeumok éjszakája Veszprémben (2022. június 25.)

Rengeteg érdekes program lesz Veszprémben, itt egy ki összeállítás azokból, amiket sikerült megtalálnom.

Kohótól a fejszéig / Laczkó Dezső Múzeum

Milyen volt a fegyverzet 1000 évvel ezelőtt? Gyere velünk időutazásra a Múzeumok Éjszakáján az Ipari Technikum sportpályájára június 25-én, szombaton 16.00-tól!

Helyszín: Ipari Gimnázium sportpályáján (Veszprém, Iskola utca 4.). A focipályához a gyalogos bejárat a Csermák lépcső és a Kádár utca találkozásánál van.

PROGRAMOK 16.00–20.00 óráig

KOHÓTÓL A FEJSZÉIG! 

  •  Középkori kohó és kovácsművesség bemutatása, kézműves foglalkozások, leletsimogató
  •  Himfy Bandérium
  •  hagyományőrző foglalkoztató, oktató program minden korosztály részére
  •  Kovácsmesterség bemutatása
  •  eszközbemutató korhű ruházatban
  •  Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület
  •  hosszúkardvívás bemutató, gyakorló kardok kipróbálása
  •  Örömzene a Peregrinus Régizene Együttessel

…avagy a középkori fegyver- és kovácsmesterségtől a korabeli harcművészetig …
témákban láthatnak bemutatókat és vehetnek részt foglalkozásokon, programokon.

Az eseményen kiemelt szerepet kapnak a hagyományőrző bemutatók, a középkori harcművészetet és fegyvereket felvonultató programok, valamint az iparművesség régészeti emlékeit ismertető előadások is. 

A rendezvényre a belépés ingyenes.


A harcihelikopter titka
2022. június 25. 18:00 – 19:00

ATTRAKCIÓ GYERMEKPROGRAM TÁRLATVEZETÉS
helyszín: Tanulmányi raktár, Laczkó Dezső Múzeum, Török Ignác utca 5.

Egy Mi-24D harci-helikopter és felszerelései tekinthetők meg tábori fénytechnikai eszközökkel,
az est leszálltával pedig minden életre kel!

Művészetek Háza

Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény, Veszprém, Vár utca 3 – 7.

17.00 óra / Vass Cipőtár megnyitása

A Vass László Gyűjtemény új állandó kiállítása (Cipőtár) ünnepélyes megnyitója.

Megnyitja: Bánsági Petra, DLA cipőtervező designer és Porga Gyula, Veszprém város polgármestere

20.00 – 21.00 óra / Képről verset, mesét

A családbarát eseményen kicsiknek és nagyoknak tartunk workshopot, melynek során a Vass-gyűjteményben található képekről, képzőművészeti alkotásokról közösen, majd önállóan verset vagy mesét alkotunk. Mindenki segítséget kap kiinduló téma vagy szókincskínálat tekintetében.

A foglalkozást vezeti: Kilián László író

21.30 óra / Gyűrődések, hajlítások, ismétlődések / a Góbi Rita Társulat előadása

Góbi Rita munkáira egyként jellemző a bátor kísérletezés és a koreográfia precíz kidolgozottsága. Stílusában jelen van a geometria, a minimalizmus, a redukcióra való törekvés. Koreográfiai koncepcióját az ösztönös, a monoton és ismétlődő, miniatűr mozgásokból kibontakozó test- és állapotváltozások összehangolása jellemzi, mozdulatsorai lassan és következetesen transzformálódnak.

Sötétedéstől – fényinstalláció falvetítések az udvaron a programok ideje alatt

Dubniczay-palota, Veszprém, Vár utca 29.

17.00 – 1.00 óra / Vándorfényképész foglalkozás

Ha még nem volt működő fényképezőgép belsejében, közeleg az idő, hogy pótolja a hiányosságot! A Veszprémbe látogató vándorfényképész módszere, hogy a fénykép elkészülésének folyamatát a látogatóknak alaposan szemléltesse. A kifordított kamera belsejében hívja elő a filmet, amelyről egy XIX. századi napfénymásoló eljárással készül a papírkép. A portré teljes elkészülésének ideje 30-40 percet vesz igénybe, mialatt részletes előadást figyelhetnek végig.

Vezetik: Laczkó Péter és Kriván Marcell fotográfusok

17.00 óra – 19.00 óra / Rorschach Image kreatív foglalkozás / Várgaléria

Ki ne csepegtette volna már le az ünnepi asztalterítőt, aminek otthon általában senki sem örült. Itt azonban olyan lecsepegtetett foltok szemtanúi lehetünk, amelyek örömteli pillanatokat kínálnak Mindenkinek. A foglalkozás két fő hívószó köré szerveződik: folt és szimmetria. Szimmetriából is a tükörszimmetria, amit szintén Mindenki jól ismer. Egyrészt persze elég tükörbe nézni. Másrészt a szimmetria ott van mindenütt a minket körülvevő élő és élettelen természetben. A tükröződés pedig megnyilvánul a bolygóállások hatásától a vonzás törvényéig sok helyen. Mi a foltokat és a szimmetriát izgalmas képek készítéséhez fogjuk használni, amelyek szintén tükröznek majd valamit, például a készítés örömteli pillanatait.

A foglalkozást vezeti: Környei Ágota múzeumpedagógus

17.00 óra és 20.30 óra két turnusban / Készítsünk fényképet üveglemezre / Magtár

Zalka Imre vándorfotográfus fotótörténeti előadása. A nedves kollódiumos eljárás története és elkészítésének módjai kb. 25 percben. A program második részében bepillantunk a színfalak mögé és közösen elkészítünk üveglapra egy fényképet.

A részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezést 2022. június 22-ig fogadunk az arthouse@arthouseweb.hu címre. 15 fő részvétele lehetséges

18.00 óra / Fogpiszkálótól a komódig

Így éltek 100 éve a Veszprém megyei arisztokrata családok

Válogatás a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményéből

Tárlatvezetést tartanak a kiállítás kurátorai: Sipos Anna, a Laczkó Dezső Múzeum és Herth Viktória, a Művészetek Háza Veszprém művészettörténészei

19.00 óra / Négy-szög / kiállításmegnyitó

Nagyon izgalmas csoportos kiállítással készülünk 2022-ben a Múzeumok Éjszakájára. Minden az optikai illúzióról, a ritmusról, a geometriáról, a színekről fog szólni. Kóródi Zsuzsanna üvegművész alkotásai az üveg optikai tulajdonságaiból fakadó illúzió kérdését járják körül, a látvány a néző mozgásával is folyamatosan változik. Gáspár György Ferenczy Noémi-díjas üvegművész alkotásaiban a színes rétegek által létrejövő különleges perspektíva kapcsolódik az optikai művészethez. Kétdimenziós, átlátszó „festményeket” helyez egymásra, miközben az üveg klasszikus csillogását tudatosan megsemmisíti. Halmi-Horváth István op-arthoz kapcsolódó munkáiban a tér illúziója rendkívül gazdag színélmény kíséretében jelenik meg. Egyfajta rácsstruktúra segítségével az átszűrődő fény érzékelhető. Mindhárom alkotó mesterének tekinti Victor Vasarelyt, az op-art leghíresebb képviselőjét, aki szintén fantasztikus színek segítségével kutatta az optikai illúzió legkülönbözőbb fajtáit.

Megnyitja: Keserü Katalin művészettörténész, közreműködik: Ladányiné Cz. Nagy Zsófia. Fogadás a megnyitót követően az első emeleti előtérben.

19.00 óra Prosecco ismertető és kóslotó

a Dubniczay-palota udvarán Zsandár Tamással / Wine & Vinyl Bar & Store, DJ az udvarban

20.00 óra / Információtároló téglatestek A-tól Z-ig / Az égetett durvakerámiák mint elektromos áram nélkül működő hardverek / Tegularium

Kóródy László tárlatvezetése

21.00 óra – 22.30 óra / Optikai illúzió workshop / D1- terem

A szemünk mást hitet el az agyunkkal, mint ami a tényleges valóság – ez az optikai csalódás. Ezt a különleges jelenséget a kiállított alkotásokon kívül az élet számos területén is megfigyelhetjük. Az adott témára reflektálva izgalmas workshop keretében játékos, ámde agytornát is igénylő, különleges térbeli alkotást hozunk létre a formák és színek segítségével.

Vezeti: Hamerli Judit képzőművész

A részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezést 2022. június 22-ig fogadunk az arthouse@arthouseweb.hu címre. 20 fő részvétele lehetséges

22.00 óra / Tárlatvezetés Proseccóval Rorschach image / Szabó Dezső: Copy című kiállításában

Közreműködik Grászli Bernadett és Zsandár Tamás

A részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezést 2022. június 22-ig fogadunk az arthouse@arthouseweb.hu címre. 30 fő részvétele lehetséges

23.00 óra / Gyűrődések, hajlítások, ismétlődések / a Góbi Rita Társulat előadása

Góbi Rita munkáira egyként jellemző a bátor kísérletezés és a koreográfia precíz kidolgozottsága. Stílusában jelen van a geometria, a minimalizmus, a redukcióra való törekvés. Koreográfiai koncepcióját az ösztönös, a monoton és ismétlődő, miniatűr mozgásokból kibontakozó test- és állapotváltozások összehangolása jellemzi, mozdulatsorai lassan és következetesen transzformálódnak.

Sötétedéstől – fényinstalláció falvetítések az udvaron a programok ideje alatt

info: arthouse@arthouseweb.hu; http://www.muveszetekhaza.hu belépőjegy: felnőtt: 2000 Ft, kedvezményes: 1000 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s