Királyt lefejezni veszélyes!

XVI. Lajos kivégzése, német rézmetszet, 1793.
Georg Heinrich Sieveking, Public domain, via Wikimedia Commons

Franciaország igencsak kihúzta a gyufát XVI. Lajos király 1792-es elítélésével, majd lefejezésével. Az európai uralkodóházak – ha esetleg nem is volt felhőtlen a viszonyuk a Bourbonokkal – egyáltalán nem akarták, hogy ebből rendszer legyen, és mások is rákapjanak koronás fejek levágására. Erre legfeljebb más koronás fejek lehettek jogosultak, az alattvalók semmi esetre sem. 

A napóleoni háborúk után az 1814-es Párizsi béke visszaállította Franciaország határait az 1792. január elsejei határokra. A békében Franciaország elismerte Svájc, Hollandia, az olasz államok és a német fejedelemségek függetlenségét (ekkor még sem az egységes Olaszország, sem Németország nem létezett). A hatodik koalíció tagjai (Ausztria, Poroszország, Oroszország, az Egyesült Királyság, Portugália, Svédország, Spanyolország és német fejedelemségek) elismerték a Bourbon ház (XVIII. Lajos) uralmát.

1815 szeptemberében Párizsban írta alá  I. Sándor orosz cár, I. Ferenc osztrák császár és magyar király és III. Frigyes Vilmos porosz király a Szent Szövetséget megalapító szerződést, aminek egyik célja az uralkodók Istentől eredő szent jogainak védelme volt. Az így létrehozott európai rend évtizedekig fennmaradt, és viszonylagos békét biztosított a kontinensen. 

Ezekről a csatákról is olvashatunk dr. Winkler Gusztáv könyvében, amiről június 3-án este beszélgetek a szerzővel. 

Mindenkit szeretettel várunk, akit érdekel ez az izgalmas téma!

Kerékfy Pál

Megköszönjük, ha a Facebookon jelzi részvételi szándékát, és barátait, ismerőseit is tájékoztatja a könyvbemutatóról: https://www.facebook.com/events/1472494376516625/

Királyt lefejezni veszélyes!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s