Csodás lángos – de hol?

Szokatlan a hely, de érdemes beugrani egy ebédre vagy vacsorára – senki se fogja megbánni! 

Hol a lángos hagyományos helye? A strandon vagy a buszvégállomáson! Akarattyán eddig csak a strandon lángosozhattunk, de idén kaptunk egy új helyet. Nem is akármilyet, hanem kiválót!

Ezt bátran mondhatom, mert már hatszor vagy hétszer ettem a lángosukból, és mindig nagyon ízlett. A sajtos-tejfölös ebédre tökéletesen elég (még nekem is, pedig nem vagyok kisétkű, ezt mindenki tudja, aki ismer). 

Előfordult már kétszer is, hogy csak tejföllel, sajt nélkül kértem, hogy ne legyen túl sok. (Létezik “túl sok” lángos?) Így is kiadós. Miért? Nem csak azért, mert nem sajnálják a sajtot és a tejfölt, de azért is, mert nem vizezik a tejfölt (ellentétben sok más hellyel). 

Sőt, a fokhagyma sem csak fokhagyma ízű víz …

Már nem egyszer lett munkanapi családi ebéd a lángosuk, hiszen munka közben nincs idő főzni. Egy ember elmegy, megvárja amíg elkészülnek a lángosok (szerencsére mindig kell várni, mert nincs előre elkészített lángos), hazaviszi, a család megeszi. 

Munkahelyi ebéd

Ma az egyik unokám felvetette, hogy akár otthon is lehetne lángost sütni, de nem csak az anyja ellenezte, hanem én is. Végül kiderült, hogy nutellás lángost szeretne enni. Megnyugtattuk, hogy ennek semmi akadálya, hozunk neki üres lángost, és nyugodtan eheti nutellával. (El tudom képzelni, hogy megpróbálja, sőt meg is eszi majd.) 

A tízéves viszont pontosan megértette az ellenállásunk lényegét: “kényelmesebb elhozni, mint otthon elkészíteni”. Igaza van. Ehhez még hozzátenném, hogy sose sütöttem lángost, ezért jobban bízom abban, akinek már van gyakorlata benne, mint magamban.

És gyakorlata tényleg van! Békési Péter szívesen mesélt a lisztekkel és receptekkel való otthoni kísérleteiről, amíg megtalálta a tökéletesen alkalmas lisztet és a legjobb receptet. A recept tényleg jó! A tészta önmagában is finom.Ez nem csak a család véleménye, többször hallottam vendégeket beszélgetni, amint kiemelték a tészta minőségét. A vágási felületén látszik, hogy szépen megkelt. 

Tapasztalatból mondom, hogy egy esős nyári napot bearanyoz a tető alatt elfogyasztott lángos.

Odakint szakad az eső, a tető alatt lángost ebédelek.

És akkor a kürtősről még nem is beszéltünk, pedig éppen arról kapta a Dorong büfé a nevét. Erdélyben “dorong” annak a fának a neve, amin a kürtőskalács sül. És a családi recept is Erdélyből jött. Ha a kürtős eredetéről szeretne valaki történeteket hallani, annak Medve Edit Icike örömmel és kedvesen elmeséli őket. 

Nekem az “üres”, vagyis a karamellizálódott cukorral borított változata ízlik legjobban. A diós a második, a fahéjas a harmadik helyezett. Bevallom, hogy a kókuszost még nem kóstoltam, ezért arról nem is tudok véleményt mondani. A málnást is érdemes megkóstolni. A gyümölcs enyhén savanyú íze képez ellenpontot a karamellel. Mégis a sima marad a kedvencem. 

A kürtős és a dorongok

Hopp, valamit majdnem elfelejtettem. Ezt még nem próbáltam, mert ritkán készül, és nem jutottam el aznap hozzájuk. Az eredeti káposztás lángosról van szó. Emlékszik rá még valaki? Én évtizedek óta nem ettem olyan lángost, amiben a tésztába van belekeverve a káposzta. Kérdeztem egy lángosostól, hogy miért nem így, hanem összehajtva (“calzone” módjára) készítik. Azt mondta, hogy megégne a káposzta. Amikor meghallottam, hogy lesz ez az igazi káposztás, rákérdeztem, hogy nem ég-e meg. Megnyugtattak, hogy semmi megégés nem lesz – sok otthoni kísérletezéssel kialakult a biztos módszer. Remélem, találkozom majd vele! A Facebook-oldalukon érdemes figyelni, hogy mikor lesz.

Kiegészítés:
Július 23-ától minden pénteken, szombaton és vasárnap készül ez a hagyományos káposztás lángos.

A magam (és családtagjaim) szubjektív véleménye szerint is olyan a hely, ahova érdemes rendszeresen visszatérni.

És még egy, amit majdnem elfelejtettem. Készítenek minifánkot is. Csak előrendelésre készül, nálunk az egyik születés- és névnapi kerti mulatság sikeres eleme volt. A kürtős tésztájából készül, elég kicsi, 2-3 falat (a száj méretétől függően). Nagyon alkalmas az időt elütni, amíg a bográcsban elkészül az étel.

Akit érdekelnek ezek a dolgok, könnyen megtalálja a Dorong kürtőst a Rákóczi úton (71-es úton) a Rákóczi park sarkánál (a Brassó utca sarkán). Útvonaltervezéshez: “Balatonakarattya, Rákóczi út 46.” vagy “2594+GQ Balatonakarattya”.

Köszönettel veszem a hozzászólásokat, véleményeket!

Kerékfy Pál

Csodás lángos – de hol?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s