Miért rossz nekünk a kémiai szúnyogirtás?

Az alábbiakban Kemenesi Gábor virológus kutató Facebookon megjelent rövid írását teszem közzé, hogy azokhoz is eljusson, akik nem járnak a Facebookon (vagy nem követik őt).


A hazai szúnyoggyérítési gyakorlatot nem véletlenül bírálom évek óta virológusként. Sokan tehetik fel a kérdést – mi közöm nekem ehhez? Egyszerű a válasz: a szúnyogok által terjesztett betegségek elleni első védvonal, magának a terjesztő élőlénynek a megfelelő kezelése – a szúnyogok számának csökkentése.

A probléma ott kezdődik, hogy elfelejtettük: a szúnyoggal nem a csípéssel járó kellemetlenség miatt kell leszámolni, hanem az általa terjesztett betegségek okán, melyekből sajnos egyre több vár ránk a jelenlegi trendek alapján. Történelmileg is ezért kezdtünk küzdeni ellenük.

A jelenlegi, nem szelektív, DÖNTŐEN (98% arányban országos léptékre vetítve) kémiai alapon végzett gyérítés nem csupán káros az ökoszisztémára, de egyszerű kifejezéssel élve csupán tűzoltásra való. Nem célja a megelőzés (a csípőszúnyogok repülő=betegségeket terjesztő alakjainak megelőző kezelése), csupán a tűzoltás.

A szitakötős kép Pécsen készült a legutóbbi kémiai gyérítés után. Ez a hidegfront érkezésének napja volt, csak remélni tudom, hogy a szél nem fújta el a szert, például vizes élőhelyekhez, melyekre kifejezetten veszélyes. Itt javasolnám mindenkinek, ha ilyet tapasztalunk, jelezzük a Okf.Ugyfelszolgalat@katved.gov.hu e-mail címen. Szeles időben, esőben vagy ezt megelőzően tilos kezelést végezni.

A másik probléma és ezzel vissza is térünk a tudományos alapokhoz: az inváziós szúnyogok megjelenése. Az újonnan betelepülő szúnyogok, újonnan érkező betegségnek is megágyaznak és idővel képesek meghonosítani azokat. Számos példa ismert erre Európából is. Olaszország több Chikungunya vírus járványt is elszenvedett az elmúlt évtizedek során, és a Zika vírus egyre valószínűbb megjelenése sem kérdéses már.

Inváziós szúnyogfaj példányai. A haza fajok között is akad kontrasztos fekete-fehér, a pontos határozáshoz a tor, lában, potroh mintázata vezet el.

A tenyeremben lévő Koreai szúnyog példányokat egy magára hagyott autógumiban találtuk. Kiváló közeget teremtenek a hasonló, mesterséges mikrotenyészhelyek az inváziós fajok számára.

A mellékelt grafikon pedig a kezelés hasztalanságát szemlélteti ellenük. A jelenleg alkalmazott kémiai kezelés során a kijuttatott szerrel az éppen repülő szúnyogoknak kell találkozniuk, ezt este a csúcs megjelenésének környékén végzik. Mivel az inváziós fajok nem rendelkeznek kifejezett aktivitási csúccsal, így velük nem lehet ilyen módon leszámolni egykönnyen. Mindenképp modern és összetettebb stratégia kell, amely mind a környezetet, mind pedig az egészségünket megvédi. További információ és tájékoztatás a témában  Szúnyoglárva program

Van-e alternatíva? Nagyon is van, a 70-es évek óta elérhető a biológiai szúnyoglárva gyérítésére használható technológia, amely az elmúlt évtizedek során egy komplex kezelési rendszerré fejlődött, Integrált Szúnyoggyérítési eljárás néven – Erről egy következő posztban értekezünk.

Forrás: https://www.facebook.com/gabor.kemenesi/posts/3628858447143446

Miért rossz nekünk a kémiai szúnyogirtás?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s