Közmeghallgatás mederkotrás ügyében

A Balatonban több helyen, hozzánk legközelebb a Fűzfői öbölben terveznek kotrásokat a vízminőség javítása és a tápanyagszint csökkentése érdekében. Ettől azt várják, hogy kevesebb alga keseríti meg a fürdőzők életét.

Idézetek a kotrási terveket bemutató anyagból:

A Balaton vízminőségvédelmi kotrási munkái 1992-2003 között rendszeresen folytak. A Balaton vízminősége ez alatt oly mértékben javult, hogy további kotrási munkák nem látszotta szükségesnek. Így mederkotrás, mederrel kapcsolatos egyéb munkálatokra központi forrásból 2004. óta nem került sor.

2019. augusztus végén, szeptember elején a Balaton nyugati medencéjében és a középső medence nyugati felében 25 éve nem tapasztalt mértékű eutrofizáció, ún. vízvirágzás következett be. A 2019 évben mért klorofill csúcs a Keszthelyi-medencében magasabb volt, mint a korábban bármikor mért maximum. 

2020-ban ez a folyamat július elején indult el és az algák mennyiségének növekedése a 2019-es állapothoz hasonló, de lokális vízvirágzási jelenségeket eredményezett.

A kotrást több helyen tervezik, minket közvetlenül a Fűzfői öbölben és a Kenese előtti vízterületen végzendő kotrás érint, de végülis az egész Balaton lehető legjobb állapota is az érdekünk. 

A teljes közérthető összefoglaló itt elérhető:

A témában közmeghallgatást rendez az illetékes hivatal, és erre 2021. március végéig lehet észrevételeket tenni és kérdéseket intézni a Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz. 

Ügyintéző: Kelényi Roland, telefon: 88/550-888, e-mail: veszprem.kornyezetvedelmifo@veszprem.gov.hu

A teljes dokumentáció innen tölthető le

Akinek van kérdése vagy véleménye, használja ki a lehetőséget!

Kerékfy Pál

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s