Mit csinál az akarattyai magaspart?

Semmit se csinál, és ez így van jól!

Többen kifejezték aggodalmukat, hogy az itt folyó két nagy építkezés milyen hatással lesz a hegyoldalra, megindul-e lefelé. Foglalkoztam a témával, hogy eloszlassam az aggodalmat.

Talajfúró a Koppány sori építkezésen

Indokolt a kérdéssel foglalkozni, mert nem ez lenne az első alkalom, ha megindulna …
Több alkalommal indult el a Balaton felé a hegy a vasúti pályával és vonattal együtt Kenese és Fűzfő között. A megoldás az lett, amit most ott látunk: a vonatsín és az országút is közvetlenül a víz mellett megy, frissen feltöltött területen.

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Történeti Fényképek Gyűjteménye

Hasonló omlásra senki se vágyik Akarattyán! Így van ezzel az új konferencia-központ építtetője és a biztosítója is, hiszen kötöttek felelősségbiztosítást az építkezésre. Azt pedig jól tudjuk, hogy a biztosítók nem a minél nagyobb kifizetésekből élnek. A biztosító saját érdekében is megköveteli a partoldal folyamatos megfigyelését, hogy időben észre lehessen venni bármilyen problémát.

Talán néhányan felfigyeltek arra, amikor pár évvel ezelőtt nagy gépek dolgoztak a sétány nyugati felén. Nos, akkor építették a monitorozó kutakat, amiket a mostani mérésekre használnak.

Nemrégiben alkalmam volt a mérési adatokat begyűjtő szakemberrel beszélgetni. Kedves ember, szívesen adott felvilágosítást.

De előbb: Milyenek ezek a kutak, mit látunk a sétányon? Négyzet alakú betontömb közepén van egy sárga fedő. Ezt nyitotta fel a mérnök. Oda, egy csőbe engedte le a műszert hosszú vezetéken.

Az egyik észlelő kút

Jó mély a kút, 80 méteres! Így közel 30 méterrel a Balaton szintje alá ér le.

A méréseket az éppen végzett munkákkal összhangban ütemezik. Most ritkábban, hetente egyszer. Amikor kritikus a lent végzett tevékenység, heti 2-3 mérés is van.

Nem csak itt fent mérnek, hanem lent is van minden kútnak egy-egy párja. Azok csak 30 méteresek, így is alaposan a vízszint alatt van az aljuk.

A jó hír: Eddig semmilyen elmozdulást nem észleltek!

Érdeklődtem a mérnöktől arról is, hogy meddig folyik majd odalent az építkezés tavasszal. Úgy tudja, hogy a tavasz végétől már csak csendesebb munkákat végeznek majd. Ez is jó hír!

Úgy látom, hogy figyelnek a biztonságunkra és a zavartalan nyaralási élményükre.

Friss információ március 7-én: A napokban ismét beszéltem a magaspartunk állapotát felügyelő szakemberrel. Megnyugtatott, hogy továbbra is rendben van minden.

Szeptember elején megint találkoztam és beszéltem a mérnökkel: Semmi változás, minden rendben, nem mozog a magaspart.

A villamosításról itt lehet olvasni: https://hirmondo.home.blog/2020/01/23/vasut-villamositas-mi-tortenik-akarattyan-1-resz/

Kerékfy Pál

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s