Jótékonysági író-olvasó találkozó Akarattyán

Rozs Veronika hozta el nekünk az írót, aki új műfajt teremtett.

Csitáry-Hock Tamás nem találta meg a helyét a meglévő műfaji korlátok között. Volt mondanivalója, volt közlésvágya, de hiába próbálta azokat belegyömöszölni az “elvárt” keretekbe, nem ment neki az elvárások szerinti alkotás. Ezzel már az általános iskolában is így volt, fogalmazásait nem díjazták tanárai. Más tantárgyakban is idegen volt számára az előírások követése, tanulás közben mindig elkalandoztak a gondolatai.

Szerencsénkre így is bejutott a gimnáziumba, mert ott kezdett írni. Kassákot tanulva mondta, hogy ilyet ő is tudna írni, és bele is kóstolt az írásba. Később, katonaidejét töltve írta első újságcikkét, ami a székesfehérvári helyi újságban jelent meg. Kedvet kapott az újságírásra, több cikke is megjelent a Fehérvári Hétben. Dolgozott tévécsatornák és rádiók számára, de nem érezte igazán otthon magát az újságírói pályán. 

Tíz évvel ezelőtt, amikor egy rádiós munkaviszonya megszűnt, hirtelen kinyílt előtte a világ, megtalálta a helyét az irodalom világában. Ehhez az is kellett, hogy kiszabaduljon a műfaji keretek közül, és szabadon alkossa meg saját műfaját.

Október 30-án találkoztunk vele, a dr. Bánkuty Józsefné által vezetett író-olvasó találkozón. A fentieket és a továbbiakat is az ő felkészült kérdései kapcsán tudtuk meg a lélekkel és emberi érzésekkel foglalkozó nagy sikerű könyvek szerzőjétől.

Magával ragadóan mesélt vendégünk az írásról, könyvei születéséről és fogadtatásáról. Múzsa és ihlet, érzések, érzelmek vannak minden alkotása mögött, sose ír megrendelésre. Olvasói, főleg női olvasói, rajonganak írásaiért, ezért bizony előfordul, hogy férfiak rendelnének tőle szöveget a kedves számára, de ilyet ő nem tud írni. 

Maga az írás nem tart sokáig, egy-egy vékony kötet talán csak néhány órányi munkát jelent, mégis két hónaptól akár egy évig is eltart a kötet megszületése, amíg minden mondat elnyeri igazi formáját. 

Idézik írásait, mindenfelé találkozik a saját szövegeivel. Ez örömmel tölti el, de azt nem szereti, ha az engedélye nélkül üzleti célra használják alkotásait. 

Egy kis faggatás hatására beavatott minket legújabb, most induló, vállalkozásába. Minőségi, rendelésre készülő ingekre és blúzokra hímezve jelennek majd meg idézetek írásaiból. Hamarosan találkozhatunk az elsőkkel!

Emellett külföldi válogatások kiadásán is dolgozik, minden esetben profi műfordítók garantálják a gondolatok és érzések tökéletes átadását.

Miért éppen most jött el hozzánk Akarattyára? Levi, a súlyosan beteg kisfiú, javára szervezte ezt a jótékonysági eseményt Rozs Veronika, aki már régen ismeri a szerzőt, olvassa írásait. Nincsenek véletlenek – mondta ezzel kapcsolatban Csitáry-Hock Tamás. A napokban Fehérváron vásárolt egy kis boltban, ami előtt Levi számára gyűjtöttek, és ott futott össze vele és családjával. Ebből az alkalomból közös fényképük is készült.

Akarattyán dedikálta könyveit, és emellett néhány kettősen (általa és a grafikus által) dedikált könyvet lehetett nagyobb összegű adományért megkapni. Az este teljes bevétele (további kapcsolódó adományokkal együtt) az alapítvány számláját gyarapította. Ő maga is felajánlotta a saját honoráriumát. Azóta már tudjuk, hogy az elképzelhetetlenül nagy összeg (700 millió forint) sikeresen összegyűlt az országos összefogás során, és Levi hamarosan a gyógyulás útjára léphet. Óriási köszönet a rengeteg adakozónak! 

Az egy órás beszélgetés lezárása után még majdnem ugyanannyi ideig maradtunk kötetlen beszélgetésre, annyira elvarázsolt mindenkit vendégünk személyes kisugárzása.

Köszönjük ezt a nagyszerű beszélgetést, ami remélhetőleg nem marad folytatás nélkül!

Kerékfy Pál

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s