Hulladékszállítási változások

Ahogy ígértem, összegyűjtöttem és közzétettem a hulladékszállítás idei (2024-es) szabályait. Vannak változások!

Ami nem változott: májustól októberig vasárnap, a többi hónapban hétfőn szállítják el a vegyes háztartási hulladékot, és havonta egyszer (mindig hétfőn) a szelektívet.

Ami változott:

  • Az új szolgáltató nem ad zsákokat — viszont tetszőleges 110 literes átlátszó zsákokat lehet használni a komposztálható hulladékhoz, és max. 120 literes áttetsző zsákokat a szelektívhez.
  • A (szemétdombként szolgáló) üveggyűjtő konténerek megszűnnek. A betétdíjas üveget pénzért váltják vissza az üzletek, a többi mehet a kukába.
  • A bevezetés alatt álló új rendszerben (MOHU) lényegében minden üveg, műanyag és fém palack és doboz visszaváltható lesz. A bevezetés időszakában ugyanabból a termékből 2 féle csomagolással találkozhat a fogyasztó a boltok polcain. Forgalomba hozatal idejétől függően olyan termékekkel, amik még nem tartoznak a visszaváltás hatálya alá és olyanokkal amik már igen. A csomagoláson piktogrammal jelölt termékek lesznek visszaválthatóak.
  • A zöldhulladék elszállításához ingyenes matricákat küld a szolgáltató — ezeket kell a zsákokra és kötegekre felragasztani. További matricákat is lehet majd vásárolni. Egyelőre nem árulják el, hogy hol és mennyiért.
  • A zöldhulladékot már áprilistól kezdve szállítják (eddig májusban kezdték), de csak havonta egyszer. Az utolsó hónap továbbra is november.

A tudnivalók itt találhatók: Hulladékszállítás 2024-ben. Ahogy kiderítek újabb információkat, frissítem ezt a lapot.

A szállítási napok a naptárban megtalálhatók.

Mit hova dobjak?

Kerékfy Pál

Hozzászólás