Nem tréfa

Nem minden április elsejei hír áprilisi tréfa! Sőt a Balaton és a balatoni vihar sem az!

Magamfajta öreg róka, hatévtizedes tapasztalattal, már elég jól kiismeri magát a helyi időjárás szeszélyeiben, de csak itt, a keleti medencében. A másik oldal időjárásáról már sokkal kevesebbet tudok. Annyi megvan, hogy ha hátranézek vitorlázás közben, és fekete felhőt látok a Badacsony mögött, akkor villámgyorsan el kell a víz közepéről tünnöm.

A meglévő korlátozott tudásom is gyorsan avul, mert itt is változik az időjárás, és minden évben újabb meglepetések érhetnek minket, öreg rókákat is. Ki Vuk pedig …

Örömmel hallottam tegnap reggel, hogy újabb mérőállomásokkal gazdagodott az előrejelző szolgálat. A Mecsekben telepített időjárási radar segít a délnyugat felől érkező viharok észlelésében és követésében. A tavon lebegő platformokon elhelyezett állomások pedig a részletesebb méréseket támogatják.

Amikor 2017-ben a VISZ (Magyarországi vezető Informatikusok) nyári konferenciája közben a siófoki obszervatóriumban is jártunk, az OMSZ vezetője azt is elmondta, hogy a Balaton felett és térségében annyira sok lokális jelenség alakítja az időjárást, hogy a szokásos mérési pontok sokszorosa kellene a tudományos pontosságú előrejelzéshez. Örülök, hogy ismét lettek újabbak!

Tegnap reggel azt is hallottam, hogy nagyobb teljesítményű számítógépe is lett idén az obszervatóriumnak, így többféle lehetőséget tudnak kiszámolni. Ez is jó hír!

Hogy jött ide április elseje? Akkor indul a viharjelzési szezon a Balatonon is.

Nemcsak a sok sárgán villogó jelző (amikből már a tavon is van néhány darab) segít a baj elkerülésében, hanem weblapok és a TAVIHAR mobiltelefonos appok is, és nem csak a Balatonon.
Apple: https://apps.apple.com/hu/app/tavihar/id893589945
Google: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.rsoe.android.swsWidget&hl=hu&gl=US

A lakosság nemcsak a tóparton, hanem elektronikus módon is tájékozódhat a viharjelzés aktuális állapotáról. Az mind a négy vízterület esetében figyelemmel követhető a BM OKF (www.katasztrofavedelem.hu), az OMSZ (www.met.hu), valamint az RSOE (www.rsoe.hu) honlapján.
A honlapok mellett érdemes használni az iOS és Android platformra is letölthető ingyenes TAVIHAR alkalmazást, amely automatikus üzenetekben értesíti az állampolgárokat a kiválasztott vízterületet érintő, a viharjelzés állapotában beállt változásokról, így a viharjelzési fokozat kiadásáról vagy annak visszavonásáról.

https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/262859/indul-a-viharjelzorendszer

Ugye, mindenki tudja, hogy milyenek, és mit jelentenek a jelzések?

Nem tréfa” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s