Békés, boldog karácsonyt kívánok!

Kedves barátaim és ismerőseim, rokonaim és tanítványaim, Akarattyán élők és itt nyaralók, hazánkban élők és külföldön élők!

Békés, boldog karácsonyt kívánok! 

Más ez a karácsony, nagyon más, mint ahogy megszoktuk. Mások a külsőségek, és mások az érzéseink és a gondolataink is. Másképp telnek majd az ünnepi napok és esték. 

Sok családban és baráti közösségben hiányozni fognak a nagylétszámú találkozások, az együtt töltött napok és esték, a nagy asztalt körülülő kedves társaság.

Mégis: boldog, békés karácsonyt kívánok! 

A lelki készülődést is összezavarja a bizonytalanság, a félelem, a tragikus 2020-as év. Másképp készülünk az ünnepre és az új esztendőre, sok hagyományunkat nem tudjuk folytatni. 

Sok családban így is együtt készülnek a szülők és a gyerekek, a nagyszülők és az unokák szeretetben, örömteli várakozásban. Így hangolódnak rá az ünnepre, így adják át a családi hagyományokat a következő generációknak.

A nagy közösségi rendezvények elmaradnak, de kisebbek létrejönnek. 

Nem tudtuk folytatni az akarattyai hagyományt, az adventi vasárnapokon a gyertyák meggyújtását műsor, ünnepi beszéd, egymás sütijeinek és innivalóinak kóstolgatása, baráti vagy éppen ismerkedős beszélgetések kíséretében. Hány órát töltöttünk együtt a zord idővel nem törődve az elmúlt években!

Mindenhol elmaradnak a színes, ragyogó vásárok, forgatagok.

Ugyanakkor, új hagyományokat is teremtünk, mert nem adjuk fel, nem gubózunk be, nem feledkezünk meg egymásról és a többiekről sem. Kis falunkban is létrejött két új összefogás, találkozási lehetőség. Helyesebben: nem csak úgy “létrejött”, hanem a közösségért tenni akaró emberek létrehozták. 

Ha nem tudunk vasárnaponként sokan összejönni, akkor összejövünk minden egyes nap, de egyszerre csak kevesen. Mennyi új embert tudtunk így megismerni az adventi ablakok meglátogatása közben! A szeretettel és ajándékokkal teli cipősdobozok gyűjtésével pedig megmutattuk az egész országnak, hogy a veszélyben és bajban is gondolunk másokra, segítünk a rászorulókon. Több másik kisebb-nagyobb helyi segítségnyújtásról is tudok – és egészen biztosan van több is, hiszen ezeket nem verik nagydobra a jó szándékú emberek.

Már a járvány tavaszi szakaszában elindult a segítségnyújtás – részben szervezett keretek között, részben teljesen egyéni kezdeményezésre. Sok embernek, sok családnak tette ez biztonságosabbá, nyugodtabbá az életét. Biztos vagyok benne, hogy az egymásra figyelés nem ér véget a karácsonyi ünneppel.

Békés, boldog karácsonyt és újévi készülődést kívánok! Tegyük széppé magunknak, a családunknak, a barátainknak és a környezetünkben élőknek az új esztendőt! 

Az újévet is másképp fogjuk ünnepelni, de így is eljön majd, és jelentős részben tőlünk függ, hogy milyen lesz.

Kerékfy Pál

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s