Könyvtár nyílt Gáspártelepen!

Egész héten, minden nap lehet olvasni, kölcsönözni, cserélni.

Persze, valójában nem könyvtár, hiszen a könyvtár egyik legfontosabb “alkotóeleme”, a könyvtáros, hiányzik. Könyvek és olvasók viszont vannak.

Szabadpolcos becsületkönyvtár, aminek az állományát mi adjuk össze. Nincs könyvtáros, nincs beiratkozás és éves díj, a könyveket szabadon lehet elvinni és visszahozni.

Nevezhetjük könyvcserepontnak is, mert az olvasók töltik fel a polcokat könyvekkel, és tetszés szerint vihetnek haza belőlük. A Szigeti Cecília által szervezett nagy sikerű nyári csere-bere megmaradt könyvei is ezeket a polcokat gazdagítják. 

Lehet helyben olvasgatni, közben kávézni, sörözni vagy az itt kapható többi finomságot élvezni. Nagy kedvencemet, a kakaós csigát, mégsem eszem majd olvasás közben, mert attól túl csokis lesz a kezem. 

De olvasás közben kávézni, vagy kávézás közben olvasni kimondottan javallott. Ha a hosszas üldögéléshez hideg lenne, a pokrócok is kölcsönözhetők. 

Péntek este kerültek a helyükre az első könyvek, így kezdődött a történet:

Azóta többen hoztak a könyveikből. Volt, aki csak azért sétált el vasárnap reggel a kisbolthoz, hogy a könyveit a polcra rakja, és még többen mondták, hogy hoznak majd. 

Továbbra is várják a könyveket! Az lesz a polcokon, amit együtt összeadunk.

Vasárnap reggel még szellősek voltak a polcok, de délutánra már ilyen szépen gyarapodott az állomány:

Napközben egyszer már megtelt, de azóta vittek is, és hoztak is könyveket. 

Életre kelt a polc.

Várnak felajánlásként: 

  • gyerek és ifjúsági könyveket, 
  • regényeket, 
  • szórakoztató irodalmat, 
  • krimiket, 
  • szakácskönyveket, 
  • és bármilyen, mások érdeklődésére számot tartó könyvet. 📚

Így írt Ördög Nóra a megnyitáskor: 

Egész nyáron szerettem volna egy “becsületkönyvtár”-könyvespolcot a kisboltunknál. Csak aztán annyi minden történt, hogy sok más egyéb mellett ez is elmaradt. De most, a helyiek szervezéshez kapcsolódva végre megvalósult. Még kevés rajta a könyv, de egyrészt én is hozok még egy nagy csapattal, másrészt nagyon számítok Rátok is! Ha arra jártok felénk, és vannak olyan könyveitek, amiket szívesen felajánlanátok, tegyétek ki a polcra! És azzal a lendülettel vegyetek is el belőle bátran! Ha olvasgatnátok valamit, de nem hoztatok magatokkal könyvet, innen bármikor “kölcsönözhettek”.

Nagyon örülök, hogy ez a közösségi kezdeményezés ilyen gyorsan életre kelt! Látszik, hogy van bennünk igény a szépre és jóra, és hipp-hopp bekapcsolódunk, amikor valaki kitalálja, megszervezi. Így volt ez a túlfogyasztás napi és a szeptember elejei csere-bere esetében is.  

Ugye, milyen egyszerű megmozgatni minket, akarattyaiakat? Csak kell kell egy jó ötlet, jól meg kell szervezni, kell neki egy kis publicitás, és már megy is. 

Ugye, milyen egyszerű? 😉

Biztos vagyok benne, hogy ezzel most nincs vége, hamarosan “felbukkan” a következő jó ötlet!

Köszönöm, köszönjük az eddigieket!

Kerékfy Pál

Könyvtár nyílt Gáspártelepen!” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s