Vasút-villamosítás: Sínek az alagútnál

Majdnem minden nap megnézem az építkezést, figyelem az előrehaladást, és időnként találok újdonságot is. Most éppen a sínfektetésben.

Az alagútban és mindkét oldalán egy darabon felszedték a síneket, mert lejjebb kell ereszteni a pályát, hogy a felsővezeték is beférjen az alagútba.

Az új szakaszon talpfák helyett betonaljak vannak, és ezek is valamivel sűrűbben a szokásosnál. Az egyik munkás elmondása szerint 60 centi van az aljak középvonala között. Én nem tudom, mennyi kell ide, de örülök, ha szilárd és biztonságos lesz a pálya. Az is előnyös lehet, hogy így egyenletesebben oszlik el a terhelés, és kisebb eséllyel mozdul meg a hegyoldal. (Ezt nem a munkás mondta, én fantáziálok.)

Annak idején, amikor az 1-es villamos Kelenföld állomásig vezető pályáját építették, érdeklődéssel figyeltem az új módszert, amit korábban még nem láttam. Most itt is találkoztam vele. 

Az alagútban és közvetlen közelében nem betonaljak (talpfák) vannak a sín alatt, hanem egybeöntött és alaposan bevasalt beton, benne fém vályúk. Ezek fogadják majd be a síneket. Így nagy felületen oszlik el a terhelés.

Ehhez kellett az a rengeteg beton, amit napokig hoztak a mixerek a magaspartra, ahonnan egy hosszú ormányon nyomták le az alagút mindkét oldalán. 

Ha már terhelés: Milyen nehezek a vonatok és mennyivel nyomják a pályát, a dízel és a villamos szerelvények?

A szokásos dízelvontatású ötkocsis vonat összesen 270 tonna tömegű, és nagyjából 150 méter hosszú. Ez méterenként 1,8 tonnával terheli a pályát. Ha ugyanez az 5 kocsi egy régebbi villanymozdonyt kap, akkor 280 tonnára nő a tömege azonos hossz mellett, és méterenként 1,87 tonnát nyom. Majdnem ugyanilyen hosszú (148 méter) a két Flirt villamos motorvonatból álló szerelvény, a tömege pedig 246 tonna. Ez méterenként 1,66 tonna terhelést jelent a pályára.

A gyakran látható halberstadti kocsi

Összegezve: A régi típusú villanymozdonnyal húzott vonatok 3,7%-kal jobban nyomják majd a pályát a mai dízel vontatásúakhoz képest. Ha viszont az új Flirtök kerül ide, azok 7,7%-kal csökkentik majd az átlagos terhelést. Van még egy bő év az átállásig, meglátjuk, lesz-e addigra elég Flirt, hogy nekünk is jusson.

Stadler Flirt villamos motorvonat

Óvatos derűlátással tekintek az alagút és a környéke jövőjébe. Úgy gondolom, hogy a villanyvontatás nem fog bajt okozni. 

Kerékfy Pál

Megjegyzés:

A vonatok tömegét utasok nélkül számoltam, és egy-egy jellemző mozdony- és kocsitípus adatait használtam.

Korábbi cikkek:

Vasút-villamosítás: Sínek az alagútnál” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s