Kinek segítünk?

A karácsony előtti adventi időszakban többször juthat eszünkbe, hogy segítsünk a nehezebb helyzetben lévő embertársainknak. Idén ez összekapcsolódik a járványhelyzet szorításában élők támogatásával.

Nem tudom, ki hogy van vele, én jobban szeretem a célzott támogatásokat, mint a “nagy kalapba” önteni a pénzt, ezért is gyűjtöm az ilyeneket.

Már írtam három ilyen kezdeményezésről:

Quinn, an autistic boy, and the line of toys he made before falling asleep. Repeatedly stacking or lining up objects is a behavior commonly associated with autism.
See more about Quinn at: https://www.youtube.com/watch?v=G7kHSOgauhg Date: Circa 2003 Place: Walnut Creek, California Photographer: Andwhatsnext Original digital photograph (cropped and resized)
Credit: Copyright (c) 2003 by Nancy J Price (aka Mom)

Amiről most írok, országos akció, de egy jól meghatározott, állandóan nehéz helyzetben élő rétegnek nyújt hosszú távra támogatást. Kikről van szó? Az autizmussal élőkről és családjaikról. Az autizmust sokáig nem ismertük, sőt valójában ma is nagyon keveset tudunk róla. Spektrumzavarnak nevezik, ami azt jelenti, hogy változatos állapotok tartoznak ez alá a gyűjtőnév alá. Van, aki csak egy kicsit “kocka”, furcsán viselkedő különc, érdekes képességei vannak, míg mások teljesen magukba fordulnak, egyáltalán nem tudnak kommunikálni. 

Az autizmus egy spektrumállapot, amely Magyarországon minden 5. családot érint. Az autista emberek másként érzékelik a világ behatásait, mint mások. Általában nehézségeik adódnak a mindennapi életben: valaki tanulási gondokkal küzd, más mentálhigiénés problémákkal, de van, akinél az autizmus teljesen másképp mutatkozik meg.

Egyes autista embereknek nehéz megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából, és nehezen értik meg a hasonlatokat, szófordulatokat. Az autizmus lehet igen súlyos, illetve enyhébb is. A súlyosan érintett autista személyek egész életen át teljes ellátásra szorulhatnak.

Pont az érintettek sokfélesége az egyik oka annak, hogy számos esetben nem is diagnosztizálják. Ha meg is állapítják az autizmust, teljesen egyedi, testreszabott segítségre, terápiára van szükségük. 

Ezen a területen akar segíteni az Együtt az Autistákért Alapítvány.Céljuk, hogy élhetőbb világot teremtsenek az autista személyeknek, ahol az embertársaik megértik, elfogadják és segítik őket a mindennapi életben. Az alapítvány évek óta dolgozik az autisták elfogadásáért. Számos olyan eseményt szerveztek, ahol edukatív jelleggel is támogatták célkitűzéseiket. Többek között 2018 márciusában létrehozták Közép-Európa első autista vizsgálóközpontját. Ez nagy lépés volt, de nem elegendő, ezért az alapítvány szakmai együttműködő partnerével, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel, együtt autista gyerekeket és családjaikat segítő diagnosztikai és terápiás centrumot akarnak létrehozni. 

Az idei Jónak lenni jó! akció ennek a központnak a létrehozását támogatja. 

Mi, egyszerű emberek, legegyszerűbben a 13616-os telefonszám hívásával (vagy az erre küldött SMS-sel) tudunk segíteni. Ezekből az 500 forintokból tízmilliók jönnek össze! Ugye lenyűgöző? 

Az Együtt az Autistákért Alapítvány számlájára küldött összeggel is lehet a célt támogatni: 10918001-00000087-36910019. 

Híres emberek személyes tárgyaikat ajánlják fel erre a jótékony célra. Ezeket a tárgyakat folyamatosan meg lehet vásárolni. A legértékesebb felajánlások közül néhányat december 20-án árverezésre bocsájtanak. Ezen a napon egy reggeltől estig tartó műsorfolyammal zárul a jótékonysági kampány, amelybe a közmédia szinte összes televíziós és rádiós csatornája bekapcsolódik valamilyen formában.

A megvásárolható és árverésen megszerezhető tárgyakat itt lehet megnézni: https://mediaklikk.hu/jonaklennijo/ 

Ugyanitt kis videókban találkozhatunk autista gyermekekkel és családjaikkal. 

Ki-ki fontolja meg, hogy tudja-e, akarja-e ezt a nagyon konkrét célt támogatni! Szerintem nagyon is érdemesek a támogatásra. 

Kerékfy Pál

Kinek segítünk?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s