Szociális tűzifa

Figyelem! Január 15. a határidő, és addig kitöltött nyomtatványokat és igazolásokat is be kell adni!

A Szociális Tüzelőanyag Program keretében idén az állami erdőgazdaságok 1919 kistelepülésen összesen 206 ezer köbméter tűzifát juttatnak a rászorulóknak.

Ahogy az elmúlt évben, a pályázatokat idén is már nyár végén kiírták, hogy az előző évben megtermelt, száraz és ezért nagyobb fűtőértékű tűzifát kaphassák a rászorulók. Az önkormányzatok és az állami erdőgazdaságok közös munkájának köszönhetően az ünnepek előtt az igényelt mennyiség legnagyobb részét, összesen 165 ezer köbméter fát kiszállítanak a településekre. Ahol igény volt rá, ott az erdőgazdaságok a szállításban is segítséget nyújtottak az önkormányzatoknak.
(2020. december 14.)

Forrás: Az év végéig a legtöbb rászoruló háztartásba eljut a szociális tűzifa

Balatonakarattyán a 14/2020. (X. 21.) önkormányzati rendelet szabályozza a szociális tűzifa elosztását. A juttatásról a polgármester dönt. 

Erre a célra Balatonakarattya 381 ezer forint támogatást kapott, amit további 25.400 forinttal és a szállítási költségekkel egészít ki az önkormányzat. 

A kormányzati forráson túlmenően saját forrásokkal is rendelkezik a település, hiszen 2020-ban is voltak kidőlt, kipusztult, veszély miatt kivágott közterületi fák a faluban. 

Ki jogosult? 

  • Az egyedül élő, ha a havi átlagos jövedelme nem haladja meg a 85.500 forintot.
  • A család, ha az egy főre havi átlagos jövedelem nem haladja meg a 71.250 forintot.

A támogatási igényt 2021. január 15-éig kell benyújtani. A jövedelmet igazolni kell. A juttatást a rendelet mellékletét képező kérelem kitöltésével lehet kérni. 

A kérelem és a részletes szabályok itt találhatók:
14/2020. (X. 21.) önkormányzati rendelet

Kérem, hogy mindenki segítsen ezt az információt eljuttatni az érintettekhez!

Kerékfy Pál


Felmerült a kérdés, hogy miért írtam a szociális tűzifáról, és miért most írtam róla. 

Miért most? Most figyeltem fel rá, és most tudtam meg, hogy január 15. a határidő. 

Egyáltalán miért foglalkoztam a kérdéssel? Vannak családok, akik már december közepén bajban voltak, mert elfogyott a tűzifájuk. Ennek hatására néztem utána, hogy ezen a télen is van-e szociális tűzifa. Gyorsan megtaláltam azt a cikket, amiből az írásom elején idéztem. Kerestem az önkormányzatunk honlapján, de nem adott találatot a kereső. Eszembe jutott, hogy külön a rendeletek között is érdemes lenne keresni, és ott valóban meglett! 

Vajon tud róla minden érintett? A rendeleteket kevesen böngészik, én se szoktam. A hírek között nem jelent meg ez a lehetőség, sőt az önkormányzati Facebook-oldalon sem. 

Ezért írtam róla. 

Nincs ebben semmi különös, teljesen természetes, hogy igyekszem minél több emberhez eljuttatni az információt.

További információ

A támogatást az 5000 lakosnál kisebb települések kaphatják meg.

A támogatás mértéke: 15 000 Ft + áfa keményfa esetén és 9000 Ft + áfa egyéb lombos fafajoknál (erdei köbméterenként). Ehhez köbméterenként 1000 Ft önrészt kell hozzátennie az önkormányzatnak.

Ezen a pályázaton kívül is hozzá lehet jutni tűzifához, mégpedig ingyen. Hogy lehet ez? Az EUTR ellenőrzések során elkobzott faanyagok közérdekű célú, ingyenes átadására hirdetett pályázatot a Nébih. A lehetőségek itt találhatók: Faanyagok közérdekű célú igénylése.
Kik kaphatnak ingyenes tűzifát?

  • helyi önkormányzatok – jogszabályban foglalt feladatai elősegítése érdekében,
  • Magyarországon bejegyzett közhasznú szervezetek – az általuk átvállalt állami vagy önkormányzati közfeladat ellátásának elősegítése érdekében,
  • egyház, egyházi jogi személyek – hitéleti feladataik elősegítése vagy az általuk végzett állami – így különösen oktatási, szociális, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi – feladatok ellátásának elősegítése érdekében.

Szociális tűzifa” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s