Jön a tél?

Még az is lehet, hogy tényleg jön. Pillanatnyilag (csütörtök délután) egyre sűrűbb a köd, és nulla fok körül van a hőmérséklet. Az előrejelzések hidegebb és csapadékosabb időt jósolnak, lehet havas eső, hó, ónos eső – és nem kívánságműsor. 

Forrás: met.hu

Hoztam néhány igen bölcs jótanácsot, egyiket sem én találtam ki, de hasznosak lehetnek.

Ha havazik, számítsunk arra, hogy jöhet a hókotró. Ne hagyjunk semmit az útjában, például az autónkat se. A legjobb helye a kerítésen belül van. Ha hajnalban jött a hókotró, akkor számítsunk arra, hogy a kapu elől el kell lapátolni a havat, hogy ki tudjunk jutni. (Ha lesz valamirevaló hó.) 

Ha jön a nem szerethető ónos eső, vigyázzunk másokra és magunkra! A járdát valamilyen érdes anyaggal érdemes felszórni, annak tartósabb a hatása, mint a sónak. Ha nincs igazán érdes, a hamu is megteszi. 

Ha jeges a járda, és mindenképpen ki kell lépnünk otthonról, a jól bevált és egyszerű megoldás az elcsúszás ellen: a cipőre ráhúzott zokni (harisnya). Ugye mindenki ismeri? Ennek modernebb változata a cipőre felcsatolható csúszás elleni kapaszkodó, amit sok helyen lehet kapni (például Enying-Bozsokon is). (Köszönöm, Kornis György!)

Ha már szóba került a hamu: Aki mégis a kukába dobja, alaposan zacskózza be! Ne lélegezzék be a kukások! 

Igen, és a kuka: Ne dobjunk bele olyat, ami belefagyhat! A könnyű ürítés érdekében az alján legyen valami nehezebb, ami kilöki a könnyebb szemetet. Ha nem ürül ki a kuka, és emiatt ütögetik vagy többször megrángatják az emelőkarral, elrepedhet a hidegben rideggé váló műanyag.

Forrás: The Weather Channel

Ennyi jutott ma eszembe az időjárásról. Kinek van még javaslata, segítő ötlete? 

Kerékfy Pál

Ha valaki nem látta volna, ilyen volt ma délelőtt a Balaton és a napsütés:

2021. január 7. délelőtt Balatonakarattya, magaspart

Jön a tél?” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Én vettem Enying-Bozsokon az első áruházban (nevet nem írok! 🙂 ) a cipőre felcsatolható csúszás elleni kapaszkodót. Eddig szerencsére még nem volt szükség rá! 🙂

  Kedvelik 1 személy

 2. Kedves Hírmondó! Köszönjük a mai információkat! A “JÁRDA” említése kapcsán szeretném megjegyezni, h sajnos a gyaloglás ma korszerűtlen tevékenységgé degradálódott, ezért a “járható” járdák száma is csökken Akarattyán (is). Érdekes feladat volna iskolás gyerekek számára: az aktív és inaktív járdák feltérképezése.

  A parti utak személyautó-terhelésének kapcsán a STRANDLEJÁRÓK rossz állapota is elgondolkoztató: a sokak által “korszerűtlen”-nek tartott 2 lábon járás lassan lehetetlenné fog válni Akarattyán. A gyalogosan strandra járók száma rohamosan csökken.

  Akarattyai Hírmondó ezt írta (időpont: 2021. jan. 7., Csü 16:59):

  > Pal Kerekfy posted: ” Még az is lehet, hogy tényleg jön. Pillanatnyilag > (csütörtök délután) egyre sűrűbb a köd, és nulla fok körül van a > hőmérséklet. Az előrejelzések hidegebb és csapadékosabb időt jósolnak, > lehet havas eső, hó, ónos eső – és nem kívánságműsor. Forrás: me” >

  Kedvelik 1 személy

  1. Igen, sajnos a gyalogosok nem sokat számítanak.
   A járdák feltérképezése valóban jó lenne, és talán még élveznék is a gyerekek!
   Köszönöm, Pali

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s