Örömteli várakozás

Ma van advent első vasárnapja, ami a karácsonyt megelőző örömteli várakozás kezdete. Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”.

Ma gyújtjuk meg az első gyertyát a négy közül az adventi koszorún. Az adventi koszorú ősét 1839-ben készítette Johann H. Wichern németalföldi evangélikus lelkész: egy örökzölddel díszített szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

Akarattyán hagyomány, hogy az adventi vasárnapokon sötétedés után összejövünk, és együtt, jó hangulatban töltünk el egy-két órát. Közben van egy kis műsor, az ünnephez illő megemlékező beszéd, közösen összehozott ünnepi asztalról evés-ivás, egymás kínálása, közben beszélgetések. Jó alkalom ez arra, hogy ismét találkozzunk, felelevenítsünk emlékeket, tervezgessünk.

Ma elmarad a nagy nyilvános összejövetel, csendesebben ünnepeljük ezt az első vasárnapot.

Néhány képpel szeretnék segíteni az emlékezésben, szép adventi emlékek felidézésében. Az összes kép advent első vasárnapján készült (különböző években).

Remélem, hogy sokan ismerik fel örömmel saját magukat, gyereküket, unokájukat. családtagjukat, barátjukat a képeken, és szép emlékek bukkannak elő a múltból!

Szép, békés készülődést kívánok!

Kerékfy Pál

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s