Van mákunk?

Igen, mindenképpen van!

A budapesti MÁK Bisztró most nem a Belvárosban, hanem Akarattyán, a Gáspártelepen, a Nekem a Balaton kisbolt mellett (azzal együtt) várja a kalandvágyókat.

Miért írom, hogy a kalandvágyókat várja? Csupa olyan dolgokkal találkoztam, amikkel még sosem. Vannak ismerős ételnevek, de nem kell bedőlni nekik. Nem az lesz az étel, amire a nevéből gondolnánk! 

Baj ez? Nem tudom. Kinek így, kinek úgy. Engem érdekel és szórakoztat. Tudom, mert olvastam hozzászólásokban, hogy másokat bosszant. 

Nos, ha valaki kalandozásra szánja magát, kérdezzen, ismerkedjen! A MÁK-osok nagyon kedvesen és érthetően magyarázzák el, hogy miből van, és hogyan készült az étel. 

Mutatok néhány ételt, amit megkóstoltunk, és egyik sem okozott csalódást.

Az első a kacsa taco. Ez éppenséggel pont olyan, mint amire számítottam. Hozzá kell tennem, hogy egyáltalán nem vagyok szakértő a taco világában. A kedves hölgy segített, amikor letette, hogy össze kell tekerni, csak azért hozta nyitva, hogy lássam, mi van benne.

Utána mutatom a műfaj másik elemét, az a marhapofa taco, bár ők nem egy időben voltak az étlapon. Nagyon ízlett. A marhapofa vajpuha, amit a hosszas, lassú faszenes grillezésnek köszönhet. Ha jól vettem ki a kedves fiatalember szavaiból, ott alul sült fokhagymából készült krém van. Szeretem az ilyen ételeket, amikben kellemesen összemosódnak az ízek, egyik se kiabál ki a végeredményből.

Balatoni MÁK nem is létezhet mákos lángos nélkül. Rendesen van mák a tésztájában, rajta tejföl és sajt, a tetején még valami, aminek elfelejtettem a nevét. Ha valaki nem szereti a komoly kihívásokat, kérje a pici bogyók nélkül. Akkor pont olyan, mint egy mákos lángos tejföllel és sajttal. Még annyit, hogy kicsinek látszik, de van benne anyag rendesen. 

Mangalica sült császárszalonnája sült krumplival. Na, ebben nincs nagy meglepetés. Kalória viszont annál inkább. 

Tojásos galuska. Szerintem igen kevés köze van a tojásos galuskához, de ebben nincs konszenzus a családban. Mindenesetre, nem a szokásos módon készül. Ha valaki ezt rendeli, nem álljon rá a szája és a gyomra a megszokott ételre. Nekem tetszett, érdemes volt kipróbálni.

Mákos madártej. Ezt nem kóstoltam. Aki ette, dicsérte. Volt, aki elvitelre is kérte, bár mondták neki, hogy a hab össze fog esni. De ez sem a klasszikus madártej, ne arra számítsunk.

Befejezésül egy kis húspástétom (vagy terrine). Megkérdeztem, és megtudtam, hogy 60% hús és 40% szalonna. A szalonna fele darálva, a másik fele apró kockákra vágva kerül bele. Szerintem egy kiváló húspástétom lett belőle. Azt írja az étlap, hogy “csalamádéval”. Igen, csalamádé, de egészen más …

Itt jegyzem meg, hogy segítenek a feliratokkal: egyes szavakat idézőjelek közé tesznek. Na, azokra rá kell kérdezni! 

Ha valaki esetleg a tanácsomat kérné: Ha odamegy, ezt abszolút nyitottan, a meglepetésekre felkészülve, sőt azokat várva tegye. És kérdezzen. Kérdezni nem szégyen, és tényleg örülnek az érdeklődő kérdéseknek. 

Pár szó az egyebekről.

Kellemes borválaszték van a kisboltban, és természetesen rendes talpas borospohárban, megfelelő hőmérsékleten kapjuk. A folyóborok közül csak az Irsai Olivérről és a rozéról tudok véleményt mondani, és az kedvező. Palackosból a saját címkés fehéret (Nánási Pál kedvenc borát) kóstoltuk, és jöhet még. 

Hübris a sör, ami a csapból jön. A félbarnát (ami ÜPA névre hallgat, vagyis IPA) és a meggyeset (MÜGGY) ittam, és mindkettő jöhet újra. Vannak palackos sörök, azokkal nem ismerkedtem.

Amíg a felnőttek esznek vagy isznak, és a gyerekek már megunták az egészet, egy kis bekerített játszósarok nyújt segítséget, ahonnan nem tudnak észrevétlenül meglógni a kicsik. A már meglehetősen nagy unokáim irtó jól elfoglalták magukat Duplóval, amivel már régen nem találkoztak. Nyugodtan tudtuk elkortyolgatni a borunkat. 

Mikor van nyitva a MÁK? A keddi szünnap kivételével déli 12-től este 10-ig.

Ha valaki felfedező útra indul, és vannak érdekes tapasztalatai, szívesen veszem a hozzászólását.

Kerékfy Pál

Korábbi cikkem: Pék- és cukrászsüteményekről

Van mákunk?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s