Van szabad vízpartunk? Legyen!

Régi igény, hogy legyen szabadon elérhető vízpart a Balaton mellett, de ehhez vízparti közterületre van szükség. Van nekünk ilyenünk? Nyilván mindenki azonnal rávágja a választ, hogy ott vannak a strandok. Igen, ezek önkormányzati tulajdonban vannak, vagyis közterületek. Szabadon elérhetőek? Egy ilyen van: Akarattya keleti végén a Gumirádli szabadstrand. Volt még egy: a Lido strand, ami néhány éve még szabadstrand volt, de már nem az. 

Van még vízparti közterületünk? Van bizony! A MÁV gyermeküdülő előtt van egy sáv, ami a miénk. A miénk, de el van zárva előlünk! A Lido strand zárja el oldalról, arról nem tudunk bejutni. Régebben volt egy keskeny bejáró a Koppány sor felől (ahol most építkeznek), de az is le van már kerítve.

Most megjelent egy reménysugár! A kormány építésügyi intézménye, a Lechner Tudásközpont, elkészítette a Balaton-parttal kapcsolatos új javaslatot. Ebben megjelenik a parti közterület, sőt a megközelíthetősége is. Fontos tudni, hogy ez nem hivatalos kormányzati anyag, hanem még csak szakmai javaslat! Ha azt akarjuk, hogy benne legyen majd a törvényben is, akkor tennünk is kell érte! 

A térképvázlaton zöld színnel jelölt területről van szó. A nagyobb piros pöttyök a tervezett parti sétányt, a kisebbek a megközelítésére szolgáló gyalogutakat jelölik.A piros x-ekkel tűzdelt fekete vonal a beépítetlenül megőrzendő parti sáv határa.

Komoly magánérdekek állnak szembe azzal, hogy szabadon elérhető legyen ez a parti sáv. A mögötte készülő konferencia-központot zavarná, ha bárki mászkálhatna az előtte lévő partszakaszon. Nyugodtan számíthatunk arra, hogy a lobbizás nagyon erős lesz a megakadályozása érdekében.

Kiegészítés (november 22. délelőtt): Ránky Péter hívta fel a figyelmemet a Bercsényi és a Gumirádli strandok közötti partszakaszra, amiről sose tudtam, hogy szabadon elérhető közterület(nek kellene lennie). Ennek a megőrzése is fontos, hiszen még sokkal hosszabb is, mint a fent jelzett.

A Bercsényi strandtól keletre lévő parti sáv térképe

Mit tehetünk mi, egyszerű polgárok? Írhatunk most, amíg várják a véleményünket! Ha sokan támogatjuk a tervnek ezt a részét, az segít abban, hogy ne a magánérdekek győzzenek. 

Aki szívesen írna, itt talál két mintaszöveget, amik megfogalmazásában Farkas Sándor és Ránky Péter javaslataira támaszkodtam.

Legyünk minél többen, mindenki hozzon még egy embert!

Egy kis történelmi visszatekintés
Ma kaptam egy 1930-ban – az eredeti akarattyai villatelek-parcellázáskor – kelt adásvételi szerződést. Ennek a 7. pontja a villatelepi telkek vevőinek – az e végre kijelölendő parti területeken gyakorolható – fürdőzési jogot adott. A strandterületek használatáról az eladó és a Balatonakarattyai Fürdőtelep Egyesület fog megegyezni. Jövő időben szólt a rendelkezés, mert az egyesület csak később jött létre.
Az eladó a Magyar Katholikus Tanulmányi Alap volt.
Érdekes adalék a mai helyzethez!

Hajrá Akarattya!

Kerékfy Pál

Van szabad vízpartunk? Legyen!” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Szeretném a Lido strand és a volt Máv üdülő parti sávbevonásával hozzanak létre egy mindenki által bármikor elérhető sétányt

    Kedvelés

  2. Szia Pali!
    Örülök a blogon megjelent javaslatnak, de a teljesség kedvéért ki kell egészíteni azt Akarattya teljes területére tervezett szabad vízparthoz jutáshoz.Véleményem szerint a Bercsényi strandtól a Gumirádliig is van szabad vízpartunk, és legyen itt is! Sajnálom, hogy erről Neked nem volt tudomásod.
    Ezen a partszakaszon sokkal hosszabb sétány , szabad megközelítés lehetne, mint a volt MÁV előtt.
    A volt Campingtől közvetlenül a parton önkormányzati ingatlanok vannak, melyhez a jelenlegi tervezett szabályozás lehetővé teszi a a vízpartra történő hozzáférést mindenkinek.
    Igen, ezek önkormányzati tulajdonban vannak, vagyis közterületek. Szabadon elérhetőek? Sajnos nem. Az önkormányzati területeket nem lehet jelenleg megközelíteni a magántulajdonosok által lezárt hozzájutás miatt. Van még vízparti közterületünk? Van bizony! A kormány építésügyi intézménye, a Lechner Tudásközpont, elkészítette a Balatonparttal kapcsolatos új javaslatot. Ebben megjelenik a parti közterület, sőt a megközelíthetősége is. Ha azt akarjuk, hogy benne legyen majd a törvényben is, akkor tennünk is kell érte!

    Elzárt önkormányzati területek vannak, amelyeken sétány tervezett.
    A parti önkormányzati területek hrsz-ei.:

    3524/3, 3524/8, 3523/6, 3523/4, 3523/5, 0203/5, 3499/1, 3498, 3481/1, 3499/2, 3499/6, 3499/4

    Kedves Pali, kérlek, hogy a terület tervezetét, melyet nem lehet ide beilleszteni tedd fel ide,
    valamint az elküldésre váró letölthető mintaszöveget is egészítsd ki ezzel a területre vonatkozókkal.
    Még ma el kellene küldeni a kiegészített szöveggel a Lechner tudásközpontnak, ha tenni is akarunk valamit.

    Kedvelik 1 személy

Hozzászólás